24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Slunce, seno, Zeman

25.1.2013

Stane se utilitární populista prezidentem?

První zvolení Václava Havla i T. G. Masaryka prezidentem nebylo výsledkem standardního demokratického politického procesu. Oba si ve zlomových okamžicích dějin své zvolení doslova vynutili svojí zcela mimořádnou předchozí činností. Jejich volba tak byla naprosto samozřejmá a předem daná. Tak došlo k tomu, že zemi navenek reprezentovali lidé, jejichž nesporné kvality vytvářely přehnaně pozitivní dojem o celé společnosti.

Osobní vzpomínka: když jsem před mnoha lety vstoupil do návštěvnického střediska v kalifornském Whitney Portal, abych požádal o mapu a ohlásil tůru k vrcholu Mt. Whitney, řekla mi rangerka, že jsem první Čechoslovák, kterého vidí, a před svými kolegy a návštěvníky se mne zeptala, jestli mi může podat ruku, protože máme skvělého prezidenta a naše země tedy musí být úžasná. Široké úsměvy kolem dokola, jenom potlesk scházel (chválabohu) . Bylo dávno po roce 1989 i skvělém Havlově projevu v Kongresu, ale naše (tehdy již bývalá) země měla stále skvělý zvuk.

Nyní nám reálně hrozí přesný opak. Můžeme si zvolit člověka bez úrovně. Představuji si, jak se za pár let nějaký český turista v zahraničí opět dočká pochvaly našeho prezidenta. Tipuji, že to bude v Rusku a náš prezident bude ceněn za to, že "umí pít". Naštěstí už nemůže dojít ke schůzce s Jelcinem...

Miloš Zeman má hodně společného s těmito lidmi: Vladimírem Železným, Zdeňkem Troškou a Petrem Novotným. Jsou to všechno lidé velmi vzdělaní, talentovaní a pracovití, všichni si ale v určitou chvíli uvědomili, že k úspěchu, popularitě a penězům vede i zkratka. Vsadili na vkus většinového "obyčejného" diváka, podbídli se mu a pilně pracovali na tom, aby tento vkus dále snížili. Účelově pokleslý vkus v oblasti zábavy je politováníhodný a působí škody, ty jsou ale ničím proti tomu, pokud dovolíme, aby se buranství jako program prosadilo v politice.

Zemanovo v vystupováni v diskusích s Karlem Schwarzenbergem je demagogické, podlé a lidsky ubohé. Jeho narážky na špatnou výslovnost, věty o degeneraci šlechty a slovník plný debilů a idiotů působí jak scéna z Troškova filmu a diskvalifikují pro jakoukoliv veřejnou funkci. Miloš Zeman je karikaturou státníka a hodí se na roli prezidenta jen do filmových Hoštic.

Nadějné je, že v prvním kole prohrál i ve skutečných Hošticích.