Neviditelný pes

GLOSA: Skončil s vychcaností?

12.5.2006

Taktéž by to bylo možno klasifikovat jako praktickou ukázku sepětí osobnosti s hlásanými ideály. Tedy ad vocem pravdy a lásky vždy zásadně vítězící.

Požadavek skončit s vychcaností byl vyhlášen Václavem Havlem v úvodním prohlášení Charty 77, připomeňme. Pravda a láska přišla později.

Letos vybočila Konfederace politických vězňů, poprvé (!) z historie spolku kladečů věnců a stafáže politiků. Pořádala na pražské Letné 1. máj bez komunistů a nikdy jinak. Pozvala všechny, ale některé jmenovitě. Současného úřadujícího presidenta a rovněž presidenta bývalého.

Václav Klaus se omluvil s odvoláním na pobyt mimo republiku a vskutku také mimo republiku byl. V USA. I Václav Havel se omluvil, respektive dal omluvit svou kanceláří pobytem v cizině. Jenže nebyl nikde a kamera ho zachytila v Praze, zřejmě při aktivitách potřebnějších než cosi bez komunistů a nikdy jinak. Zřejmě věří, v duchu kontinuity legality, na s komunisty a nikdy jinak. Mezi mukly se mu prostě nechtělo. Neměl jim, ani si s nimi zřejmě co říci.

Ostatně, nezachoval se tímto způsobem všedního chytráka poprvé. Druhdy se chorobou omluvil válečným veteránům, aby si mohl, zázračně se zotaviv, zaskočit mezi hokejisty.

Rada KPV rozhodla na svém zasedání dne 10. května, že Václav Havel není a nikdy už nebude mezi mukly vítán.

Také konečně.

Shromáždění muklové odměnili tuto zprávu dlouhotrvajícím potleskem.



zpět na článek