19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Sisyfovská práce Miliónů chvilek

24.2.2020

Média právě vydala výsledky posledního průzkumu STEM. Žádné překvapení: ANO vede s 33 %, druzí Piráti 14 %, ODS 10 % atd. Preference ANO neklesají, spíš mírně rostou. To po roční pilné skandalizaci ANO Miliónem chvilek a jeho kamarádů, po nevídaných masových demonstracích v Praze. Milióny teď připravují další demonstraci, tentokrát proti ombudsmanovi Křečkovi. Ublíží to ANO?

Média - z důvodů, které znají jen ona - však nevydala druhou, třeskutější část zprávy STEM. Ta ukazuje, jak by byla podle průzkumu složena případná právě zvolená sněmovna parlamentu. Z ní jsem zkopíroval toto:

Procentní zisky stran ve volebním modelu ještě nevyjadřují konečný výsledek voleb. Ten vznikne až přepočítáním výsledků voleb v jednotlivých krajích na volební mandáty pomocí d’Hondtovy metodiky a celkovým součtem krajských mandátů za ČR. Jde o odhad, odchylka orientačně činí ± 2 mandáty. Údaj je však důležitý proto, aby bylo zřejmé, že celostátní procentuální výsledek stran se do politického zastoupení promítá jen nepřímo, přes aritmetický přepočet ve volebních krajích. Hnutí ANO v tomto přepočtu například získává o 13 mandátů více, než by odpovídalo čistému proporčnímu zastoupení. Piráti dostávají stejně. Všichni ostatní d´Hondovým propočtem oproti čistému celostátnímu proporčnímu zastoupení tratí. Lidovcům a komunistům přepočet ubírá 4 mandáty, SPD tři, ČSSD přichází o dva mandáty.

Předpoklad zisku mandátů u jednotlivých politických stran

mandáty

(https://www.stem.cz/volebni-preference-stem/)

Tedy ANO bude mít 92 poslanců, z 33 % poskočí na 46 % a bude mu stačit jedna malá strana do vládní koalice.

Sisyfos valil kámen do kopce, ale ten mu pokaždé ujel zpět. Milión chvilek se po urputném snažení blíží k vysněnému cíli: ještě pár demonstrací a ANO získá v parlamentních volbách nadpoloviční většinu poslanců.