19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Šikana nejchudších ve jménu ekologie?

17.10.2019

Svaz obchodu navrhuje rozšíření ekologické daně na starší automobily. A nejde jen o zanedbatelné navýšení. Poplatek za převoz a dovoz ojetin má být nově až 25 tisíc! Navíc se má nově rozšířit platnost systému (tedy hrazení poplatků) i na auta ve stáří nad deset let, kde by se hradilo pět tisíc korun. S věkem auta ale částka dramaticky stoupá.

U nejstarších aut, resp. za dovoz auta kategorie Euro 0 by se platil poplatek 25 tisíc korun, což vysoce překračuje cenu samotného vozu, pokud se nejedná o opečovávané veterány. V případě kategorie Euro 1 by při převodu platil kupující namísto stávajících pěti rovných dvacet tisíc, u Euro 2 jde o navýšení ze třech na patnáct tisíc a tak dále.

Cílem je prý vyčistit trh od starých ojetin. A návrh si pochvalují zejména velké sítě autobazarů. Nedivím se – vždyť je jim tento návrh šitý na míru – eliminuje možnosti dovozů automobilů ze zahraničí, kterého hojně využívali zejména mladí lidé, kteří si nové auto nemohou dovolit. A co senioři? Kde ti budou brát na nesmyslné ekodaně? Vždyť ten, kdo má na nové auto, po starém sahat rozhodně nebude.

Tento návrh tak není opravdu ničím jiným, než daní z chudoby.

Autor je slovácký senátor

Převzato z profilu.