20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

GLOSA: Shodneme se?

Skuhrá se, že česká zahraniční politika je ve vleku domácí politiky. Dost na tom je. Je-li vláda řízena manažersky, je-li tak řízeno i vládní hnutí ANO, je-li stát řízen jako firma, oslabuje se role tradičních korektivů – diplomacie, parlamentu i opozice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 6.1.2020 14:04

No jo,moc se neshodneme ... :-)

J. Kanioková 7.1.2020 12:31

R^R^R^

J. Kočí 6.1.2020 8:56

Nějak mi uniká, proč nelze řídit diplomacii jako firmu.

Podle mého naivního názoru je to přesně naopak. Chtělo by to velmi sjednotit diplomacii a naprosto zakázat světovládná a většinou nepromyšlená až hloupá gesta trpaslíků. Jedině pak lze hovořit o efektivní diplomacii.

J. Poláček 6.1.2020 10:58

Taky si říkám proč ne ? Jenomže firma má hlavu = majitele a ten je hlavním hybatelem. Jak se vyspí nebo co se mu právě v hlavě vylíhne má i dopad na to kam a jaký diplomat pocestuje či ne ? Stát jako firma je pro mě klišé bez reálného obsahu. Firemní postupy nechť se zaměří na výběr úklidových služeb či catering na stravu pro úředníky. Zbytek nechat tak jak je na Evropu 20-století standardem.

P. Staronový 6.1.2020 10:59

Kdo bude, v rámci ústavy, tu diplomatickou firmu řídit a mít zodpovědnost za její výsledky?

V. Braun 6.1.2020 23:33

Zakázat nepromyšlená gesta trpaslíků? No, zákazy projevu tady už jednou byly, ne?

K. Salajka 6.1.2020 8:29

Česko-německý vztah se dříve, než ho naruší Moskva, přemění na německo -německý jak nás přesvědčují hlasatelé odvěkého rovnoprávného soužití těchto národů u nás a propagátoři výlučně německého politického sudetenheimátu.

V muzeu Škody v Mladé Boleslavi je instalována výstava Böhmische Krippe /české jesličky/ tvůrce Davida Černého s komentáři ke kapitolám českých dějin. Je to velká legrace, ale trochu z toho mrazí.

V komentáři se např. sděluje návštěvníkovi, že Češi se "cítili" národnostně utlačováni. Vtipně moderuje komentář dění v Terezíně. Koncentrační tábor tam byl "založen", děti mohly navštěvovat rodiče jen občas a staří lidé tam mívali hlad. Děti po odjezdu do Osvětimi zemřely /uvedeno přesné číslo, dospělí, asi přežili/.

Zlehčování německých zločinů proti Čechům, probíhá na řadě dalších akcí. Např. na památníku odsunu Němců z Brna je uveden dvojnásobný počet obětí, než uvádí archivní podklady, zdůrazňuje se bezdůvodná mstivost Čechů, kteří zřejmě v protektorátu zažívali "medové časy" a nezajistili po přechodu fronty přednostní příděly a lékařskou péči odsunovaným árijcům.

Tyto nepravdivé narativy mohou rovnoprávné spolupráci s Německem ublížit víc, než jakákoli snaha Moskvy.

J. Nevrkla 6.1.2020 8:53

Souhlasím.

J. Jurax 6.1.2020 14:15

Ano. Taková je už doba. Německo je holt lídrem čtvrté říše, takže dějiny je třeba patřičně modifikovat.

Až se budou děti v dějepise učit, že koncentrační tábory byly zařízeními, kde třetí říše dopřávala svým obyvatelům možnost redukce nadbytečné tělesné hmotnosti ku prospěchu jejich zdraví a zároveň přitom jim umožnila pracovat pro blaho celku, bude hotovo.

V. Braun 6.1.2020 23:36

Zatím tady dějiny relativizujete jen vy, v Německu relativně nedávno postavili památník holocaustu.