19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: Senát – slepé střevo české politiky

Wikipedie praví, že slepé střevo (lat. intestinum caecum) je slepý červovitý výběžek, který ústí v tlustém střevě. Co se v něm hromadí, raději vynechejme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Pakosta 3.9.2020 10:49

Pane Štěpánku, příště, až budete chtít zabrousit do nějaké odborné oblasti, doplňte si vzdělání alespoň o informace z Wikipedie. Pak se tolik neztrapníte jako teď, když diletantsky zaměňujete slepé střevo s apendixem, a navíc tvrdíte, že je to zbytečný orgán, což je blud již pár let překonaný.

Naprosto stejně pak lze hodnotit vaše tvrzení o zbytečnosti Senátu v našem politickém systému. svým přirovnáním jste se zcela mimoděk přece jen trefil - tak jako apendix slouží k posílení imunity našeho organizmu, i Senát posiluje odolnost naší společnosti proti politikaření, které panuje v dolní parlamentní komoře. A pokud někdo operuje nízkou volební účastí v senátních volbách jako s důkazem zbytečnosti senátu, pravím, že je to naopak dobře - do Senátu chodí volit pouze lidé, kteří se o politiku opravdu zajímají a její vývoj jim není lhostejný. Senátní volby dosud nejsou zkažené marketingem.

J. Anděl 2.9.2020 22:32

Ach jo, tenhle pan Štěpánek...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Slep%C3%A9_st%C5%99evo

Nebo více info v anglické verzi...

J. Anděl 2.9.2020 22:34

S ohledem na popsaný vliv na imunitu je ale dost možné, že s tím přirovnáním pan Štěpánek není úplně mimo. Jen s tou zbytečností.

V. Církva 2.9.2020 22:07

Jenže já politiku jedné Číny komunistické nectím.USA hodili Tajwan přes palubu aby rozdělili Čínu a Rusko. A teď jim Čína pořád komunistická přerostla přes hlavu.

P. Chládek 2.9.2020 19:04

V této hře s lidskými organy vychází Štěpánek jako rektus české politiky...

M. Josovič 2.9.2020 20:18

Pane Chládku, jste jen ubohý hulvát.

Senát je v České Republice naprosto zbytečný. Pane Štěpánku, děkuji za příspěvekR^R^

P. Selinger 2.9.2020 22:07

Senát je potřebný, ale byly mu do vínku dány příliš malé kompetence. Bylo by záhodno dosáhnout toho,aby senátní veto mohlo být přehlasováno pouze dvoutřetinovou většinou poslanecké sněmovny !

A. Pakosta 3.9.2020 10:32

Ano, souhlasím s vámi, pane Selingere. Já bych šel ještě dál, vetované zákony (ať už od Senátu nebo od prezidenta) by měly jít ve Sněmovně znovu do prvního čtení, se zvláštním důrazem na námitky či připomínky, které vetující Senát či prezident uvedli. V současné úpravě je to opravdu jen obstrukce - já osobně nevím o žádném zákoně, který by po senátním či prezidentském vetu podruhé sněmovna neodhlasovala.

V. Církva 2.9.2020 22:09

Většinou se Štěpánkem souhlasém, ale jednotné komunistické Číně do zadku lézt nemusí.

J. Farda 2.9.2020 18:18

"hlupák, trouba, přetrhdílo, neumětel či tydýt"? Inu, pane Štěpánku, nemohu se zbavit dojmu, že hádáte jako cikán dle své planety ... ;-)

J. Krynický 2.9.2020 17:54

A jsme si vlastně úplně jistí, že je to slepé střevo k ničemu? Tedy, že to jde i bez je potvrzené, že může dojít k zánětu taky, ale skutečně nemá žádnou funkci?

Řekněme, že si pořídíte pořádný průjem, pěkně si pročistíte střeva ... odkud se vezmou příslušné střevní bakterie, aby ta střeva znovu osídlila?

L. Severa 2.9.2020 17:01

Senát může ukázat na zmatky které předkládá sněmovna. Ta ovšem senát většinou zpětně přehlasuje. Proto takové články. Ovšem sněmovna zase odhlasuje vše co předloží vláda, takže by stačila jen vláda ?

J. Jurax 2.9.2020 17:15

Na co vláda? Nejlevněji přijde jeden diktátor, ovšem pochopitelně osvícený. A je mnohem operativnější!

J. Ganaur 2.9.2020 20:12

Když tady čtu příspěvky některých, tak by jim nejvíce vyhovoval nějaký novodobý Áda!:-(Česko nade fšecko, práci by dal, se světovými diktátory bratrské svazky udržoval....

J. Jurax 2.9.2020 20:17

Áda ne. Spíš nějaký král Miroslav ... :-)

R. Benýšek 2.9.2020 16:47

Děkuji některým čtenářům za informace, v čem je fyzilologicky užitečné, a možná i nenahraditelné slepé střevo. To jsem dosud nevěděl, a mám z toho radost (ze všeho, co posiluje individuální imunitu).

V demokracii považuji za nejdůležitější vyváženost dělby moci (zákonodárné, výkonné a soudní). A dvojkomorovost parlamentu také příspívá k vyvážení - moci zákonodárné, která by v našem politickém systému jinak příliš splývala s mocí výkonnou (šéfem exekutivy a sestavovatelem vlády se obvykle stává představitel vítězné strany ve volbách do sboru zákonodánného, očekává se, že poslanci budou volit dle stranických direktiv, apod.). Způsob volby, počet mandátů, atd. horní komory pomáhá tomu, aby ta rozhodovala jinak nežli komora dolní, což je dle mne žádoucí. Horní komora tak, obdobně jako britská Sněmovna lordů, se tak trochu může podobat indiánské radě starších. Což možná není echt plebsovitě demokratické (stačí vůle většiny všech občanů, tak co), ale podle mne v demokracii našeho typu, mající ctít a chránit i individuální (a tudíž z podstaty věci menšinové) svobody, vysoce potřebné.

F. Navrátil 2.9.2020 16:40

Až do doby, kdy bude schválen zákon o všeobecném referendu, není možné senát žádným způsobem z politického systému vyřadit nebo zrušit. I kdyby byla do senátu opakovaně volena většina senátorů, kteří budou mít ve svém programu zrušení senátu, vždy si najdou dostatek argumentů pro tvrzení, že je to možné až od dalšího volebního období.

P. Chládek 2.9.2020 19:06

Proboha je referendum, stačila nám přímá volba.

B. Pešek 2.9.2020 16:27

Senát je dobrý tak jak je - funguje jako brzda, ale není neprůstřelný.

I. Pávek 2.9.2020 16:26

senát je jako protiváha a brzda šílených poslanců a koho a při jaké účasti si zvolíme není prostě chyba senátu - napsal tady pan Zítko. - Že je Poslanecká sněmovna taká jaká je je výsledkem svobodných voleb. Takže když máme hen tu demokráciju, je třeba volit takové, kteří znaky šílenosti nevykazují. Pak Senát nebude třeba. Mimo to přez 90% Čechů si Senát nepřeje ale volí strany, které zrušení Senátu nemají ve volebním programu. Pokud budou voliči takto lavírovat, dočkáme se dalších šílenosti Senátu a směšné zahraniční politiky.

J. Ganaur 2.9.2020 20:14

Táhni, bolševická zrůdo!

L. Kubeš 2.9.2020 16:10

Jestli je někdo střevo, tak to je Petr Štěpánek osobně !RvRvRv

P. Selinger 2.9.2020 22:09

A řekl bych, že politicky slepé sřevo !

M. Krutý 2.9.2020 14:45

Kouzlo nechtěného pana Štěpánka. Význam slepého střeva se zdá skutečně malý, zejména v době, kdy je tělo zdravé. Je-li však tělo sužováno průjmem, poruchami trávení atp. je právě ono rezervoárem střevní mikroflory, která zajišťuje, mimo jiné, velkou část funkcí imunitního systému. V tu chvíli se jeho důležitost naplno projeví. Podobné je to se senátem: zdá se zbytečný, ale už se párkrát jako pojistka demokracie projevil a zásadní rozdíly v obsazení parlamentu a senátu jsou účinnou brzdou aktuálně kvetoucího bezbřehého populismu.

S. Rádl 2.9.2020 14:32

Jak píše pan Loucký, spletl jste si slepé střevo s apendixem. A navíc podle současných znalostí to se zbytečností apendixu není tak jednoznačné. Při vybití střevní mikroflóry antibiotiky se právě z apendixu opět rozšíří původní střevní mikrobiom.

Jinak se zbytečností senátu souhlasím.

K. Loucký 2.9.2020 14:04

Když už se, autore, opíráte o Wikipedii, hned ve druhém řádku (české verze) je vysvětleno, že si mnoho lidí plete slepé střevo s apendixem. Stejně tak se to stalo Vám. Zbytek textu má pak podobnou hodnotu. Škoda.

J. Hanzlík 2.9.2020 13:26

Připadá mi to dost odfláknuté. Petr Štěpánek si vzal asi názorovou dovolenou a chtěl se jen pobavit frapantním senátem. Politika jedné Číny je produktem studené války, který byl vždy účinně obcházen v obchodních vztazích a nikdy nebyl díky USA realizován pohlcením ostrova Tchaj-wanu kontinentální komunistickou Čínou. Instituci senátu tady máme a přece jen sem tam jako brzda mnohdy trapné sněmovny funguje. Také má časový prostor nastolovat témata, na které si sněmovna netroufne. Ve zmíněném případě jsou ve hře jisté principy, které rozdováděný autor nedoceňuje.

J. Ptáček 2.9.2020 13:17

Když už jsme u zbytečnosti, jsou krajské úřady daleko dražší a zbytečnější nežli senát. Cynici říkají, že jsou to průtočáky na prachy, zejména na dotace. Ty by se měly zrušit!

J. Jurax 2.9.2020 17:18

Ano.

Zemské uspořádání a okresy!

V. Navrátil 2.9.2020 17:43

Souhlas