Neviditelný pes

GLOSA: Se Švejkem v erbu

6.6.2008

Základní instinkt Jany Bobošíkové

Česká republika si "zadělává" na pořádnou ostudu. Na jaře 2009 v rámci svého předsednictví Radě EU chce prosazovat méně papírování, méně razítek, méně kontrol. Prostě tolik líbivé snižování administrativní zátěže, a to dokonce jako jednu z nejvyšších priorit. Jak to hezky zní - přátelské prostředí pro malé a střední podniky! Zkrátka po modré vpřed k vyšší konkurenceschopnosti, lepší regulaci a k podpoře podnikání.

Tento záměr je ale v příkrém rozporu s českou realitou. Fakta o administrativní zátěži země, která chce kázat ostatním členům EU, co mají dělat, jsou opravdu zarážející. Zpráva Světové banky říká jasně - ČR si loni kvůli vysoké administrativní zátěži pohoršila o čtyři příčky a spadla na 56. místo ze 178 zemí co do podmínek pro podnikání. Současně se zařadila na 113. místo v žebříčku nejvýhodnějších daňových systémů.

Pokud jde o členské země EU, které chce Topolánkova vláda o snižování administrativní zátěže přesvědčovat, je smutným faktem, že na splnění daňových povinností potřebují české společnosti ročně 930 hodin, což je nejvíce ze všech zemí EU. V podmínkách pro založení firmy je ČR třetí nejhorší zemí v EU. Tyto informace ještě podtrhuje celoevropská analýza společnosti Deloitte, která zkonstatovala, že ČR si vytváří ve své legislativě nadprůměrné množství informačních povinností nad rámec práva EU.

Nechci se dožít toho, až některý z poslanců Evropského parlamentu zcela oprávněně vpálí na veřejném slyšení k našemu předsednictví premiéru Topolánkovi tato data a vysměje se mu. Topolánek zřejmě bez uzardění odpoví vztyčeným prostředníkem... A já kolegovi vysvětlím, že je to české tradiční vyjádření toho, že je prostě jednička...

poslankyně Evropského parlamentu



zpět na článek