28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: S Kubou i bez Kuby

18.6.2013

aneb Ztráta kontaktu s realitou pokračuje

Dávkování informací k razii v Úřadu vlády a na řadě dalších míst postupně dokládá propojení vysoké politiky s podsvětím. Začal konec premiéra Nečase, to je nasnadě. Teď jde již pouze o to, aby uříznutá ostuda byla co nejmenší a agonie se dál neprotahovala. Nové volby jsou nezbytné.

Vládní politici ztratili poslední známky soudnosti, pokud chtějí ve vládnutí pokračovat. Pokud TOP 09 zatím vyjadřuje Nečasovi podporu, znamená to jediné: TOP 09 se zřejmě obává, že v průběhu vyšetřování zaloví ruka zákona i do jejích řad, a proto se jejím poslancům a vládním představitelům s mandátem nechce vzdávat imunity. Mají strach, který maskují údajným závazkem dokončit práci, kterou si uložili přijetím vládní zodpovědnosti.

Přitom se trestuhodně zapomíná na demokratickou podstatu důvěry ve vládu. Vládní poslanci jsou pouze početním vyjádřením důvěry občanů ve svou vládu, která ovšem dle průzkumů i před touto aférou setrvale klesala, až dosáhla historického minima. Bylo by na místě se ptát, kdo v zemi této vládě ještě dneska důvěřuje?

Petr Nečas se nejprve dlouho schovával, potom obviňoval policii z poškozování obrazu naší země v zahraničí (bizarnější konstrukci málokdo vymyslí), nato se vehementně zastával své vrchní ředitelky a nakonec začal tvrdit, že o žádném špiclování na zakázku nevěděl. Takže standardní postup člověka, který si chce zachránit kůži.

Petr Nečas, který o sobě rád tvrdil, že je "stará dobrá konzerva" (katolík vyznávající konzervativní hodnoty) svým životním příkladem mnoho důvěry nebudí. Žijeme v zemi, kde se politikům mimomanželské aféry promíjí. Naprostou katastrofou je však zoufalá snaha Petra Nečase se pomocí lži udržet u moci, kdy je jasné, že vyšetřovatelé disponují rozsáhlými odposlechy telefonátů. Z nich vyplynulo, že Nečas o sledování své ženy věděl. Jeho spolupracovnice mu prokazatelně fotografie ze sledování prezentovala. Představte si, že vám ukazují fotografie vaší manželky a matky vašich dětí. Opravdu by vás nezajímalo, kdo a za jakých okolností je pořídil? Nečas se začal zaplétat do vlastních lží a ztrácí důstojnost.

Nejhorším východiskem ze současného skandálu (který bude mít ještě řadu dílů na pokračování) by bylo přepřažení z Nečase na Kubu a pokračování této vlády, které již v zemi nevěří snad nikdo, kdo v ní sám nesedí. Kriminalisté mají důkazy o tom, že tento kabinet přežil díky korupčnímu jednání, což dokazují obvinění bývalých poslanců ODS. Legitimita vlády je tudíž nulová. Vládní strany už dávno nestmelují žádné politické hodnoty, ale do nedávna to bylo setrvání u moci a od nynějška se přidal ještě strach. To musí mít devastující účinek na vnímání lidí - vedlejším efektem pokračování současné agonie bude pravděpodobně příklon voličů k extrémním a populistickým politickým názorům. Vzpomeňme si na to před volbami, až budou ODS a TOP 09 varovat před hrozbou návratu komunistů k moci.

16.6.2013

Autor je poslancem Evropského parlamentu za ČSSD

Převzato z LiborRoucek.blog.idnes.cz se souhlasem autora