19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Rošády a jedy

13.4.2021

Na webu Pražské botanické zahrady je reklamní nápis tohoto znění: „Celý rok 2021 se nese v duchu Jedovatých rostlin.“ Vnímá-li někdo takovouto upoutávku na celosezónní řadu internetových přednášek jako nevhodné, jako marketingové hlazení proti srsti, nelze mu to mít nejspíš za zlé. Nápis je totiž zjevně nechtěně pravdivý, a to hned v řadě rovin. Například proto, jelikož se během pandemické krize, tahouna přicházejících krizí, odhalují pochybné kvality mnohých správců věcí veřejných. Nyní mít ve svém týmu zdatné spindoktory k volebnímu triumfu jednoduše nestačí.

Toxiny alibismu se následně projevují najmě neustálým střídáním mediálně nejsledovanějších ministrů zdravotnictví, přičemž výměna posledního, „zimního ministra“ Jana Blatného, zjevně souvisí i s geopolitickým „jucháním“ kolem vakcíny Sputnik V. Za ni u nás nekriticky kope zejména prezident Miloš Zeman se svou rodinou a klienty, mezi nimiž vyniká premiér Andrej Babiš. Kdežto jejím odpůrcům stejně černobílého zření světa poněkud splývá s jiným propagandistickým pojmem – Novičok.

Do skupiny lidí, kteří příležitostně horují i proti vystoupení Alexandrovců coby nástroje expanze Kremlu, patří nejspíše do značné míry také předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová. Její poslední vrcholný produkt dialektiky provázal nedávný „partyzánský“ dovoz výše zmíněného medicínského prostředku na Slovensko s údajným Putinovým plánem sesadit premiéra Igora Matoviče. Jarou myšlenku předsedkyně „Tradice-Odpovědnosti-Prosperity“ již raději víc nekomentujme, nicméně se jeví dosti jasně, že nejenom Matovič je obětí své profese.

V Čechách je to blbé, o tom víme své, Andrej Babiš pravidelně vrší chybu na chybu, ale přitom nikdy neuhne.