25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Rok Tygra

4.2.2022

Zeman neoslovil zdejší Asiaty, ale soudruha Si

Všimli jste si, že začal lunární Nový rok? Oproti éře před covidem nenápadně, bez plakátů typu „Dušek a Song přivítají rok Tygra“. Tedy kdyby nebylo prezidenta. Jeho zdravice z 31. ledna, předvečeru roku Tygra, jako by vše napravila. Upozornila na událost. A ty, kteří Miloše Zemana považují za hromosvod zla, upozornila, že je třeba spustit hromobití. Třeba napsat, že Zeman se opět vlísává Čínské lidové republice. Ale zkusme nuancovanější pohled.

Připomínky lunárního Nového roku jsou i na Západě již tradicí. Dokonce v konzervativním a katolickém Polsku vycházejí poštovní známky k lunárnímu Novému roku (třeba roku Krysy). U nás ne. V tomto smyslu je připomínka prezidenta Zemana osvětová a užitečná. Máme-li se nad něčím pozastavit, tak nad tímto. Prezident Zeman nezmínil čínské či vietnamské komunity včetně těch, které jsou již součástí české společnosti, a zdravici adresuje výhradně prezidentu Si Ťin-pchingovi. Tím se vymyká víc, než by musel. Je lunární Nový rok spjatý jen s politickým režimem Čínské lidové republiky, či spíše s komunitami, které ho spontánně slaví?

To souvisí s jazykem zdravice. Zeman říká, že Čína je nám blízká, neboť usiluje o prosperitu a v lecčems předstihla USA. Má pravdu. Měřeno paritou kupní síly, Čína už předstihla USA v HDP. (A také v emisích skleníkových plynů.) Tato fakta slouží prezidentu Zemanovi jako argumenty pro inspirování Čínou. Ale do plného kontextu je staví až dikce zdravice: „Dovolte mi, abych při příležitosti čínského nového roku svým čínským přátelům – počínaje mým přítelem čínským prezidentem – popřál mnoho zdaru a štěstí.“ Nahraďte slovo přítel slovem soudruh a máte ukázku normalizačního rituálu.

Ne že by Zeman propadl kouzlu Husákovy éry. Dělá to, neboť v Pekingu se tak opravdu mluví. Toto je odvrácená strana inspirace Čínou. Říká se, že komunismus jako ideologie je mrtev a Čína je ukázkou brutálního kapitalismu. Ano, ale zpoza toho čiší autoritářství jako sláma z bot.

LN, 2.2.2022