Neviditelný pes

GLOSA: Rizikový čtyřkoaliční projekt

14.7.2006

Před měsícem směřovala z úst Mirka Topolánka a jeho mužů na adresu Jiřího Paroubka ta nejhorší obvinění, která se ani nesluší opakovat. Nyní titíž lidé nabízejí témuž Paroubkovi koaliční spolupráci. Buďme zásadoví a ptejme se: Pokud měla minulá tvrzení racionální jádro, je možné jít nyní na dohodu? A pokud byla nepravdivá, je možné na to zapomenout? Jak hluboko klesla politika v Česku? Tyto otázky nad pozvánkou Mirka Topolánka adresovanou Paroubkově ČSSD, aby s nimi vytvořila čtyřkoalici, jistě napadají kdekoho.

Projekt je ale rizikový ještě něčím jiným: jedinou opoziční stranou v Česku se tím stane KSČM, čímž může vzrůst její voličská podpora v příštích volbách nevídaným způsobem. Stane se nejen nejsilnější stranou na levici, ale možná i vítězem voleb! Ve všech demokratických zemích má totiž občan nutkání volit po určité době změnu. K takovému chápaní „politické užitečnosti kyvadla“ směřuje nepochybně i Česko. Proto se nezdá být návrh na vytvoření čtyřkoalice prospěšný ani pro demokracii jako takovou.

V Česku je „strana nevoličů“ velmi silnou stranou (letos měla zisk 35% hlasů) a jakkoli lze o jejím směřování polemizovat, je pravděpodobné, že jde o potencionální voliče spíše opozice než různých vládních koalic. Vidí tato rizika česká „pravá pravice“?



zpět na článek