29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

GLOSA: Propijeme se ke střízlivosti?

Tenhle plurál sluší spíše politikům. Soudě podle obrazu parlamentů je v nich méně abstinentů než v průměru populace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 19.9.2012 15:41

Aha,

pán evidentně myslí na "obecné blaho". A pěkně blbě, když si myslí, že zdražením a omezováním legálního alkoholu zmizí ten nelegální. :-P

M. Bílý 18.9.2012 21:07

Propadáme se v žebřících korupce, vzdělanosti,at. atd. atd.

Jak je to možné? Těch naříkavých, útočných, zapšklých, po všem a všech plivajících, defenestrací vyhrožujícich (ba i Vltavou) v prsa se bijících (těch málo) a dalších, kanonádou nabitých článků, jak zde na Neviditelném psu, tak i jinde v tisku a žádný výsledek. Dokonce to vypadá tak, že čím více lamentací, jak je to u nás hrozné, tím ve společnosti hůře. Nevšiml jsem si, že by se někdo zamyslel nad tím, zda je to jediná možná cesta. Zdí se mi, že není třeba se ptát, protože  účelem není náprava věcí veřejných, ale odreagování se, svalení vlastních vin na jiné, pošpinění jiných aby vynikla vlastní (neexistující) čistota. Takže jakou lepší cestou, k lepším zítřkům, o nichž by klasik zapěl: Aurea prima sata est aetas, quae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumque colebat.

J. Malá 18.9.2012 15:45

Konečně jsme v něčem na předním místě-

prý na 4 ve spotřebě alkoholu, Aspoň něco, když ve školství jsme z 9místa klesli na 39 a v hodnocení všech ostatních kriterií života jsme na předposledních a posledních místech nejen v Evropě.Už jsou před námi i Bulhaři,Poláci a možná  I Bangladéš.

V. Ondys 18.9.2012 17:52

:))))) I při většinové oblibě odvolávat se na pokleslejší

Si vedeme stejně dobře s rakovinou tlustého střeva, obezitou a dokonce snad i se sebevražedností a těch nádhernejch tunelů. Se společenským optimismem toho zvládneme zaručeně mnohem víc, chtělo by to spoustu dalších zákazů, víc úřadů i tajných dopisovatelů a nějakého nového Kléééému.

K. Luboš 18.9.2012 11:13

Na drahý alkohol mám, pane Pilný, už od studentských let

skvělý recept: 5 kg, cukru, 1 kg rýže, citrón a muškátový oříšek dáte do 20 l demižónu a dolejete vodou. Přidáte kvasnice a po měsíci máte docela dobré 16 % pití, které dost připomíná Cinzano. Zdravotně nezávadné, a když toho litránek vypijete, tak se úplně zboříte. Výrobní cenu nyní odhadují tak na 6 Kč/litr.

E. Pavel 18.9.2012 14:40

Re: Na drahý alkohol mám, pane Pilný, už od studentských let

Tak tohle jsme za hlubokého minula vyráběli na koleji. Vzpomínám si, že nikdy předtím ani potom mě po pití hlava tak strašně nebolela. Celých 5 pokojů na patře jsme jako jeden muž 2 dny trpěli. Hrozná vzpomínka...

V. Hajková 18.9.2012 11:10

Díky za nejlepší článek k problému alkoholu v naši zemi!

V. Mlich 18.9.2012 10:53

Kam se na vás hrabe vláda?

Oni jen zakázali prodej alkoholu, zřejmě v úmyslu, aby bez možnosti koupit dostupný protijed byli lidi nuceni spotřebovat zásoby a aby tak ihned vyplavaly i starší případy záměny kanystrů. Ale vy byste ještě víc zvýšil zisky černého trhu a víc lidí motivoval k obcházení zákonů. A máte pravdu. Ať co nejvíc lidí zdechne na otravu metanolem, přesně podle Darwina, zůstaneme jen my, chytří.

V. Ondys 18.9.2012 10:04

:)))))))) A co by nám to bylo platný?

Když veřejné finance stejně spravuje evidentní alkoholik s celkem jasnými sklony!

J. Kočí 18.9.2012 8:37

Cíl je přece jasný

chceme přece kvalitní a dostupný alkohol, který by daněmi plnil státní pokladnu.

To, co se stalo, je jasné selhání státu. Nezabezpečil kvalitu a daňové výnosy mizely v černé ekonomice. V tom je podstata problému. Z dnešního pohledu to vypadá na jasný diletantismus ve vedení státu, což už tušíme dávno.

V. Grycz 18.9.2012 8:21

U nás se ,,pančuje,, všechno.

Paštiky, kečupy, masové konzervy, párky, slámy, alkohol atd. atd. Stalo se to prostě normou. Třeba nechápu jak může stát povolit název kečup ,,kečupu,, v kterém je 15% rajčat. a jiné hnusy. Na co si ty poslanecké lemply vlastně platíme.

J. Dvořák 18.9.2012 9:00

Re: U nás se ,,pančuje,, všechno.

Samozřejmě splní normu pokud jsou kečupy čevený,uzeniny pokud se podobají masným výrobkům taky,že !Vezměte si Kalouskovy ruksaky vydávané za padáky,protože měly ten správný obsah mohly se pochopitelně i jako padáky použít,že !Padák od slova padati,tedy parašutisti padali co je na tom divnýho !Kalousek je spokojenej,hlavně že mu to zaplatili,je světově proslulý ministr financí,správný brach z mokré čtvrti,však ho v poslaneckém buretu obslouží,tam se dodává jen kvalitní pitivo !!!

J. Dvořák 18.9.2012 9:03

Re: U nás se ,,pančuje,, všechno.

Oprava :Bufetu,tedy kantině neboli poslanecké ožírárně v pracovní době,jéžiši kriste a už je to vykecaný !

J. Němec 18.9.2012 7:45

To se asi nestane

Stejně jako za čímkoliv jiným, i za alkoholem stojí příliš silná lobby. Zrušit alkohol v parlamentu, je jako kdyby si poslanci měli omezit platy.

Hrozně rád bych byl za podobná omezení, ale to prostě nevyjde.

J. Dvořák 18.9.2012 9:06

Re: To se asi nestane

Hola,hola,chcete snad tvrdit cizinče že Kalousek ještě nevystřízlivěj ?Hola,hola !

P. Pavlovský 18.9.2012 4:10

Mekkou liberálního podnikání a obchodu jsou USA

 Když jsem před čtvrt stoletím prvně navštívil N. Y. byl jsem šokován mj. i tím, že ve většině levnějších stravovacích zařízení, např. ve steak-housech, se neprodával ŽÁDNÝ ALKOHOL, ani pivo. Zapíjejte, jakožto Čech, steak cocacolou!

Ze zoufalství jsem zapíjel čajem - jistěže výborným, na rozdíl od břečky, které Američané v USA říkají káva.

  Dozvěděl jsem se, že jde o zcela liberální způsob omezení alkoholismu. Zatímco u nás se tvrdý alkohol běžně prodává i ve stánku na koupališti, v N. Y. jej vedou pouze dražší restaurace (obvykle jen ty s obsluhou, kterých je v N. Y. menšina). Ostatní tak nečiní, protože licence na prodej alkoholu jsou dost drahé, takže by se jim to nevyplatilo.

Něco podobného se týkalo i prodejen s potravinami, často vedly maximálně víno.

 Není to příklad k následování? Ohlídat omezený počet prodejních míst by už nebylo tak nezvladatelné.

V. Vérosta 18.9.2012 8:49

Re: Mekkou liberálního podnikání a obchodu jsou USA

Ano, tohle by se mi líbilo i tady, doma.

P. Krasny 18.9.2012 11:57

Re: Mekkou liberálního podnikání a obchodu jsou USA

No nevim, je celkem otravne badat nad tim kde v kterem state tu flasku vina koupit.  Treba Maryland pouze specialni prodejny, Virginia specialni prodejny ale vino a pivo i v potravinach, DC pouze specialni prodejny ale na rozdil od tech predchozich statu vam prodaji i cisty lih pokud ho chcete treba na vyrobu limoncella.

A lahev nesmite otevrene nest od obchodu k autu, musi byt zabalena, dite se nesmi ani dotknout plechovky s pivem zvenci, taky muzete slouzit v armade a za USA valcit od 18 let, ale pivo si date az v  21.  Vztah Americanu k alkoholu je velice komplikovany a historicky zatizeny.  Ale treba Virginia ma zakon zakazujici otevrenou lahev v aute a to je imho spravne.

Vice treba zde: 

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_alcohol_laws_of_the_United_States_by_state

http://www.ghsa.org/html/stateinfo/laws/impaired_laws.html