Neviditelný pes

GLOSA: Prohnilí proti prohnilým

22.6.2013

Jistě si vzpomenete na tu scénku: Ve filmu Císařův pekař a pekařův císař se ptá císař alchymisty, jak je daleko s objevem zlata. Alchymista samozřejmě zlato ještě neobjevil, ale hrdě císaři oznamuje, že zatím objevil skvělé leštidlo na parkety. Na naleštěných parketách padají dvořané, posléze sebou praští sám císař. No prostě legrace k popukání.

Vzpomněl jsem si na tu podobnost, když nám (my jsme taky císař) z ÚOOZ oznamují, že původně chtěli usvědčit velké zlojedy, ale (kořene mandragory nemaje), zatím padli jen na nepravosti premiérovy sekretářky.

Jenže ta paralela vyvolává smích za skřípění zubů. Tady není komický alchymista, tady je útvar, ze kterého jde strach a který taky dbá na to, aby z něj všichni strach měli. Tohle není nevinná taškařice, to je podraz, tady někdo namydlil schody premiérovi, vládě, koalici, udělal ostudu nám všem.

Samozřejmě se tlačí na mysl otázka: qui bono? Ovšem těch, kteří si myslí, že pádem premiéra potažmo vlády pomohou sobě a/nebo vlasti, těch jsou zástupy. Jenže když z těch zástupů vyseparujeme ty, kteří mají všechno potřebné takový podraz realizovat (vlastní inteligencí počínaje a vládou nad maskovanými samopalníky konče), zůstane jich hrstka. Určitě se bohužel nikdo z nich nepřihlásí. To je škoda, takové schopnosti by třeba mohly být kvalifikací na nového premiéra: Král zemřel, ať žije král! Tady to ale nejspíš byl opravdu organizovaný zločin, jak je u nás zvykem vládnout. Ostatně, nelze vyloučit, že ani zahraniční pomoci bylo třeba. Hájek (ne ten z Libočan, ale z Hradu) má v tom jasno: Je v tom namočená CIA, jen Američani umí špinavou práci odvést takhle čistě. Qui bono? Motivem je získat zakázku na dostavbu JE Temelín. Jenže když použiju Hájkovy fantaskní optiky, nemohu si nevšimnout, že v zorném poli je ještě jeden činitel, se stejným motivem a srovnatelnými parametry jak charakterem, tak možnostmi. Třeba si už dávno plácli, třeba si už dřív při nějaké oslavě řekli: "Tak na to se napijeme."

Ale dost fantazií. Když budeme trpěliví, spiklenci to stejně jednou na sebe vzájemně prásknou. Snad se pravda dostane v budoucnu aspoň do učebnic.



zpět na článek