25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Proč pravice nesmí rozpustit Sněmovnu

7.8.2013

Považoval jsem tvrzení pravice, že nemůže rozpustit Sněmovnu, aby uhlídala Rusnoka, za korytářskou výmluvu.

Když se Sněmovna rozpustí, přestanou existovat kontrolní výbory, prezident vypíše volby na šedesátý den. Senát (s jasnou převahou levice, kterou si prezident brzo plně ochočí, viz tiché až hlasité potleskávání Zdeňka Škromacha či Milana Štěcha) bude moci schvalovat na návrh vlády (Zemanova Rusnoka) zákonná ustanovení, která podepíše prezident a jsou platná jako zákony (článek 33 Ústavy).

Následně je navolená levicová Sněmovna dle pokynů z Hradu potvrdí. A vyprávěnky o "krizové nutnosti" (viz Žaluda) uslyšíme jako obhajobu u čehokoliv, co Zeman a jeho boys nadiktují poslušným senátorům během neexistence dolní komory. Cokoliv, co si prezident usmyslí a jeho vláda a senátoři schválí - i Bohuslav Sobotka dnes chválí Rusnokovo programové prohlášení jako sociálně-demokratické.

Pravice se opravdu vybourala značně a zaslouží si masakr po slovenském scénáři. Ale jakmile prezident pár tahy rozloží ČSSD, musí pravice Sněmovnu udržet. Jinak je první stovka sestřelených úředníků jen začátek kompletního převratu, plně v mezích Ústavy.

Když Karel Schwarzenberg potvrdil, že v případě středečního vyslovení důvěry Rusnokově kabinetu si TOP 09 půjde pro rozpuštění Sněmovny, celý kruh se uzavřel. TOP 09 s komunisty, véčkaři a sociálními demokraty dají dohromady 120 hlasů na rozehnání dolní komory, v zájmu "boje za zachování parlamentní demokracie" naběhnou na vidle a předají žezlo Zemanovi. Tomu následně stačí tahat za nitky mezi jeho starými přáteli - socialistickými senátory.

Vyslovení nedůvěry tuto středu vůbec není o Rusnokovi. Pokud Zemanova parta jakýmkoliv způsobem zajistí, aby někteří z koaličních poslanců zůstali doma (Karolína Peake dle svých slov se svými poslanci nehovořila tři týdny), fischerovsko-balvínovská tragikomedie se stane legitimní vládou České republiky a kníže rozložením Poslanecké sněmovny předá plnou legislativní moc Hradu.

A prezident se bude jen smát.

Převzato z Janda.blog.ihned.cz se souhlasem autora