24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Přímá volba prezidenta? Děkuji, odcházím...

3.2.2011

Přímá volba prezidenta mi nic neříká a myslím, že její přínos bude spíš záporný. Co se financí týče, tak zcela jistě, protože to divadelní představení na Hradě může stát tak nejvýše desetimilióny, zatímco celolidová show se všemi těmi placenými volebními komisaři bude stát asi tak miliardu. A to není málo, za to se dá hodně koupit. Jedna jediná další milarda by uvedla i zdravotní sestřičky do relativní blaženosti a co více si přát. Vždyť řádně uspokojená žena je zdroj všeho mužského štěstí.

A peníze nejsou zdaleka tím jediným důvodem, pro který jasně hlasuji za nepřímou volbu, tedy volbu parlamentem. Ta představení jsou vždy uchvancancující. Kdo by si nepamatoval ten úžasný hvizdot první dámy při prezidentské volbě v roce 1998. Dáša byla tehdy ve funkci krátce a ještě nezapomněla chovat se lidově. Musím se přiznat, že jsem se jako kluk chtěl naučit hvízdat na prsty a výsledek byl žalostný. A proto mě ten zvuk i gestikulace tak uchvátily.

Nebo volba v roce 2013. Nejprve celodenní tahanice o způsob volby. No, co by stálo něco takového vymyslet a zrežírovat, že? A tady to vzniklo jako takové Divadlo ze života a mělo to docela říz. A ty projevy. Škoda, že to člověk nenatáčel, mohl se posléze dobře bavit. A všechny ty nádherné spiklenecké teorie, které se u toho vyskytly. O to byste snad chtěli přijít? Pár senátorek, které se rozhodovaly pro Klause, dostaly jako varování nábojnice. Nebo snad kulky? Či snad celé náboje? To už nikdo neví, ale v případě funkčních nábojů by se mohlo jednat o nedovolené ozbrojování.

Ale jedna spiklenecká teorie se mi líbí. A to hlavně proto, že jsem ji vymyslel sám. Olga Zubová (když je její manžel Zubov, tak by se měla jmenovat Zubovová, takto to vypadá, že její manžel je Zub) "hodila áčko" neboli absenci na sobotním, rozhodujícím dnu. To by teoreticky mělo pomoci Klausovi, ale proč? Zubová přece určitě nepatří ke Klausovým příznivcům. Ale jak se David Rath stal hejtmanem a začal se velmi kamarádit se Zubovem, obraz se vyjasnil. Švejnar by totiž mohl v roce 2013 kandidovat podruhé, zatímco Klaus už ne. A kdyby se stal prezidentem Paroubek (nikdo neočekával jeho odstoupení z funkce předsedy ČSSD), tak by Rath, který byl v té době "v laufu", by mohl nastoupit za Paroubka.

A vyšší legitimita lidem zvoleného prezidenta? Tůdle, nůdle, nic takového v tomto národě neexistuje. Jen si představte, že by Václav Klaus tak nějak vymazal těch posledních deset let a nastoupil v plné formě proti nějakému pravdoláskovému kandidátovi, nejlépe z rychlokvašené TOP 09. Třeba proti Zdeňku Tůmovi nebo jinému kandidátovi, myšlenkově spřízněnému, Jiřímu Dienstbierovi ml. A Klaus, jak je jeho odporným zvykem, by to lidové hlasování vyhrál.

Myslíte si, že by v ten okamžik všichni klausofobové sklapli patky a respektovali Klasue jako svého prezidenta? No, to spíš mi náš fíkus začne plodit plzeňská piva, než by se toto stalo. Jistě by emeritní marxistická filozofka, nyní již demokratická socioložka, zase prohlásila něco v tom slova smyslu, že Klaus není jejím prezidentem. Nic proti tomu, ale proč pak ten celonárodní cirkus pořádat?

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem