25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Prezident vysvětlující

26.6.2012

Kandidáti na prezidenta ve své naprosté většině celkem logicky slibují, že budou vykonávat svoji funkci ku prospěchu všech občanů, že budou trpělivě naslouchat svým občanům a sjednocovat jejich úsilí.

Je pak jistě hodné pozornosti, pokud do volební kampaně vstupuje kandidát, který otevřeně sděluje, že se těmito klišé nehodlá obtěžovat, a dá již předem zřetelně najevo, co od něj může podstatná část občanů očekávat.

Nový kandidát na prezidenta republiky Vladimír Dlouhý v rozhovoru pro Lidové noviny ( "Chci lidem říct, že mají na víc", LN 23. 6. 2012) sděluje: "Mám stejné názory, jako před patnácti lety. Nebudu od nich ustupovat, to by lidé vnímali falešně. Rozhodně se ale chci otevřít lidem s jinými názory. Těm, kteří dlouhodobě volí levici, i ekologům, odborářům. Jsem připraven jim vysvětlovat, proč jsou jejich požadavky nereálné."

Je to tedy jasné: podstatná část národa, nejen ti zmatení levičáci, ale i odboráři a dokonce i ekologové, jsou jeho pomýlená část, která si zaslouží prezidenta, který jim bude jedině trpělivě vysvětlovat, že se mýlí, že jejich představy o uspořádání společnosti a světa jsou nereálné. Pokud se nepodaří je přesvědčit, mají smůlu: počítat s takto nereálnými názory nebo je dokonce respektovat je ovšem vyloučeno. Respekt k názorům jiných, snaha o pochopení názorů oponentů? Nenechte se vysmát! Mohou být ostatně rádi, že je prezident zatím hodlá jen přesvědčovat a vysvětlovat jim jejich omyly. Když už si dovolí mít názory odlišné od názorů prezidenta, a mají tedy zcela zjevně názory mylné.

Je skutečně osvěžující, pokud se v nudné kampani vyskytne osobnost s tak neotřelými, ale zřetelnými názory na demokracii, stát a národ. Na rozdíl od jiných máme hned zcela jasno kdo a co se nám nabízí….

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem

Autor je poslanec za ČSSD