Neviditelný pes

GLOSA: Prezident si zve koho chce, kdy chce a kam chce

6.11.2013

Od toho je přece prezident. Již samotné to slovo nám to říká. O tom vůbec nemusíme nijak přemýšlet. A má přitom prezident nějaká omezení? Samozřejmě, ale ta plynou vždy z povahy věci. Je-li host i prezident v letech, nebudou si přece dávat schůzku na Sněžce, popřípadě na dně Macochy. Mnohé páry též byly oddány pod vodou a ani tohle prezidentovi nedoporučuji. Prostě normální kancelářské prostředí na Hradě, v Lánech nebo kdekoli jinde, kde se naskytne příležitost.

Prezident Zeman si rozhněval mnoho lidí a i já vidím jeho nedostatky. Měl by být mladší, sportovnější, nekouřit, nepropagovat pití a tolik neprovokovat. Ono to o něm bylo známo již dávno a dokonce na to bylo nějaké rčení. Něco jako že za povedenou hlášku dá i poplužní dvůr, ale není to přesné.

Krásnou ilustrací je jeho varování před kouřením. Já praktikuji stejný způsob vtipů a také mi není rozuměno. Nejhorší je, když začnou kouřit děti. A nikdo 27 let nečeká, aby kouřit začal. Ale jakmile to Zeman pronesl, strhla se bouře. Měl pronést něco nudného, co už by bylo dávno zapomenuto.

A nyní k nadpisu článku a k věci. Opravdu není žádné pravidlo, kdy a s kým se má prezident stýkat. Prezident Havel se stýkal s Janem Rumlem pravidelně a samozřejmě také před tzv. Sarajevským atentátem. Vědělo se to, ale žádná mediální smršť se nestrhla, i když to vedlo k pádu vlády.

Pánové Tlustý, Schwippel a další se stýkali s prezidentem Klausem a když i jejich zásluhou padla Topolánkova vláda, byla sice již větší bouře, ale s tou současnou je absolutně nesrovnatelná.

Michal Hašek je Zemanův kamarád, o těch ostatních to nevím. Dojednal si se Zemanem schůzku na dobu, kdy věděl, že předseda Sobotka bude exhibovat v televizi, a představil své tři kolegy a kamarády jako svůj tým.

Každého samozřejmě potěšilo pozvání k prezidentovi a Haška potěšilo, že má s sebou křoví. A říci, že Sobotka dosáhl upatlané "výhry-nevýhry", není žádným hříchem, ani vyslovit mínění, že předseda, který takovýto výsledek dosáhl, by měl odstoupit.

Myšlence, že by prezident plánoval se "spiklenci", jak Sobotku odstavit, nevěřím. Ale to, že Haška povzbudil třeba slovy "Já pověřím sestavením vlády toho, kdo prokáže, že má ve sněmovně většinu", tak tomu věřím.

Dál už podle mě hoši jednali na své vlastní triko a prezident se nemusí z ničeho zpovídat. Ani sestava a ani termín schůzky nebyly nic zvláštního, to vše tady již bylo. Co zde ale nebylo, je obrovská nenávist "zrazených" voličů Karla Schwarzenberga, kteří se teď vyžívají v pomstě Zemanovi.

Tak to jistě v politice chodí, ale mně se to zdá přehnané, umělé a účelové. Přesně jako když manželka už má jiného, chce odejít a hledá na stávajícím muži závady, které on prostě buď nemá, nebo je nemá v té míře, kterou ona tvrdí.

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem



zpět na článek