28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: Předvolební evergreen

A máme to tady. S blížícími volbami se objevuje mnoho statečných, rádoby budoucích krajských politiků, kteří rozhořčeně poukazují na nešvary těch současných a požadují vysvětlení toho, co je uplynulé čtyři roky příliš netížilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Reček 14.8.2012 18:42

Pěkný článek

Souhlasím s autorkou. Byl jsem tři volební období u nás v městském zastupitelstvu a mohu potvrdit, že je u některých zvolených lidí tendence být viditelným.  Proto může být v některých městech nebo i obcích situace, že čelní zastupitelé jsou v místních zpravodajích glorifikováni až nezdravě.  Dvě funkční období jsem zažil, kdy místní městská TV přenášela přímé přenosy celého jednání zastupitelstva. Na začátku třetího období na žádost některých zastupitelů (opozičních), bylo přímé vysílání zrušeno. Důvodem nebyly jen finanční náklady, ale hlavně to, že dotyční byli málokdy v záběru!  Za toto je občané v minulých volbách odměnili tím, že nebyli vůbec zvoleni.  No a kdo platí volební kampaň?  Tak samozřejmě ti, kteří kandidují a mají na to, nebo mají nějakého pasáka (sponzora či kmotra), který jim dobře finančně přispěje.  Samozřejmě za budoucí protislužbu. Naše kandidující složka si na volby každoročně vydělává sama, konáním plesů, gulášových letních posezení, mikulášských zábav atd. 

P. Andrle 14.8.2012 12:48

Opravuji

Jednorázové, občasné i periodické

P. Andrle 14.8.2012 12:46

Řešení je zcela jednoduché

Autorka upozorňuje na nešvar, který platí jak pro kraje, tak i pro města či obce. Tiskoviny (mnohdy to ani noviny v tom klasickém slova smyslu nejsou), které vydavatelé rozdávají zdarma do schránek občanů, se v podstatě neliší od tiskovin supermarketů. Pouze si jich možná více lidí všimne, neboť obsahují symboly jim bližší. Celý problém spočívá v tom, že jsou ony tiskoviny zdarma. Kdyby je měli vydavatelé prodávat (nikoli ovšem hromadně), okamžitě by dostávali signál o jejich kvalitě. Noviny krajů by se dle mého názoru neprodaly téměř žádné. A u novin obecních by záleželo na kvalitě. Takže by stačilo úplně jednoduché nařízení ministerstva financí. Jednorázové, občané i periodické tiskoviny vydávané úřady krajů, obcí a měst se nesmějí distribuovat zdarma. Jejich cena nechť je odvozena od skutečných nákladů. Dvě věty a byl by klid. Ještě rádi by vydavatelé dávali prostor opozici, aby se ony noviny lépe prodávaly.