24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Pražský guláš předvolební...

27.9.2018

... zatím jen guláš papírový

Kdysi se skutečně vařil předvolební guláš, ve hmotné podobě se převtělil do proslulých koblih, ale na papíru se vaří fiktivně dál pod starým heslem, že papír snese všechno.

Měl jsem v minulých dnech příležitost projezdit Prahu křížem krážem a potěšit se vším, co mně nebo jiným Pražanům kandidáti na plakátech, ba i billboardech slibují.

Někteří vyřeší dopravu ve své městské části (jak asi, když je Praha propojená křížem krážem), odvážnější slibují konec chaosu při opravách silnic, někteří skončí dokonce s chaosem na radnici, a to už je panečku něco!

Tu se postarají o své seniory, bohužel u nich nebydlím, jiní obstarají byty pro matky s dětmi, to je půvabná představa, jestli samoživitelce zajistí hypotéku nebo půjčku na dva či více milionů korun nebo přesvědčí třeba pana Sekyru, že by postavil dobročinně malé sídliště k tomuto účelu? Když tak projíždím svou drahou matičkou, často váhám, nemám-li přesídlit do městské části, kde mně osobně slibují nejvíc, ale jednak to nejde, jednak bych se se zlou potázal, pamětliv starého a stále platného úsloví „sliby – chyby“.

Jen se podívejte, co třeba slibovala paní primátorka Krnáčová, že vyřeší a zařídí, stala se chybička, spadla lávka v Troji, padá Libeňský most, ohrožen je Hlávkův, ba i železniční, to je ovšem ovoce i po předchozích sadařích, jenže vykládejte to zpovykaným Pražanům. Ale když zařídila Prahu v létě rozkopanou všude nebývalým tempem a v rekordním rozsahu, moudře usoudila, že se přesune na nějaké méně viditelné místo.

A teď jsem se dostal k jádru věci. Moudrý Andrej Náš Otec vybral jako náhradu za ni jakéhosi pana Stuchlíka. Bohatý je dost, tak nám obohatí Prahu o miliardy, ale hlavně se rozhodl, že Praha potřebuje nakopnout. To se mi zdá opravdu nejdrzejší. Ovšem učinit tak s milionovým městen nemusí být zrovna snadné. Opačně však je to úkol prajednoduchý.

Co kdybychom my, Pražané, při volbách nakopli pana Stuchlíka s celou jeho kumpanií? Kam, víte jistě sami. Uvažte to, prosím, jak samo ANO slibuje, pak bude opravdu líp.