Neviditelný pes

GLOSA: Povodňová politika

12.6.2013

Letošní povodně přinesly kromě spousty vody i neštěstí i cílenou politickou propagandu, kterou ve svůj prospěch přímo uskutečňovali jednotliví významní aktéři českého politického dění. Povodně se v posledních letech staly sice nepravidelnou, ale poměrně frekventovanou událostí, která přitahuje velkou mediální pozornost. A kde jsou média a jejich konzumenti a navíc i vypjaté emoce, tam se snaží agitovat i politici. Zvláště, když se blíží volby.

Politika byla v samostatné České republice u velkých povodní přítomná vždy. V roce 1997 se Václav Klaus a Miloš Zeman snažili společným letem ve vrtulníku demonstrovat překonání politických půtek tváří v tvář katastrofě na Moravě, přičemž málokdo se tehdy ptal, proč samostatná Česká republika nemá zákony a systém vhodný pro krizové řízení při takovýchto událostech. Následovala smršť příslušné legislativy.

Ta byla v roce 2002 již k dispozici, nicméně tehdy se politizace soustředila hlavně na vychvalování aktivit nově vzniklé Špidlovy vlády a na kritiku "letního pražského primátora Němce". Blížili se komunální volby a pražský mediální mainstream protežoval Kaslovy Evropské demokraty. Němcovi byla nasazena "psí hlava" neschopného managera, nicméně spíše je jeho kauza důkazem, že moderní politik je velmi často závislý na názorech expertů, které si navíc v jeho případě ani sám neměl dostatečný čas vybrat. Tehdejší opozice kritizovala nepřítomnost prezidenta Havla při prvních dnech povodní.

Letošní povodně přinesly politické střety na více liniích, přičemž sami politici se je snažili iniciovat. První linií byl střet vyvolaný prezidentem Zemanem, který se "opřel" do premiéra Nečase za jeho let vrtulníkem. Cílem bylo ponížit neoblíbenou vládu a trumfnout ji návrhem na využití Hradní stráže pro odstraňování povodňových škod. Druhá linie se trefila do aktuálního dění v pražské politice, když předchozí primátor Svoboda kritizoval pověřeného primátora Hudečka s cílem vzbudit dojem o jeho "mladické nekompetentnosti".

Třetí linií si nechtěně vytvořil ministr financí Kalousek svým alkoholem podbarveným vystoupením o povodňových daních. Přiznáním opilosti si sice mohl získat část lidí tím, že je "čestný chlap, co se k tomu přizná", ale ztratil argumenty proti "slabůstce" prezidenta Zemana. Do budoucna se může jevit jako zajímavé politikum i věcné vystupování ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka, které se řadě lidí líbilo a oslabilo u nich averze ke KSČM. Obecně lze ovšem předpokládat, že nastávající volební kampaň před supervolebním rokem povodňové politické zážitky brzo přebije.

NašiPolitici.cz



zpět na článek