Neviditelný pes

GLOSA: Poslední rána pro živnostníky

11.3.2021

A je to tady, zřejmě se nevyhneme výraznému zvýšení daní. To bude pro už tak krachující živnostníky poslední rána.

Jsem přesvědčen, že se mnohým ekonomickým ztrátám dalo předejít, případně je alespoň minimalizovat uváženějšími opatřeními. Vždyť uzavření řady prodejen, provozoven a služeb, bylo naprosto zbytečné, nelogické a kontraproduktivní.

Vláda by měla podle Národní rozpočtové rady připravit realistickou konsolidaci veřejných financí. Vláda však argumentuje tím, že konsolidace bude úkolem vlády budoucí. Jinými slovy zodpovědnost za řešení způsobených ekonomických ztrát chce posunout na někoho jiného, což je podle rozpočtové rady špatně.

Prezident již podepsal zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z původně schválených 320 miliard na 500 miliard Kč. Ministerstvo financí čeká letos pokles daňových příjmů o 99,6 miliardy korun proti původně očekávanému výběru.

Opravdu jsem přesvědčen, že jsme se nemuseli dostat do až takových propadů. Lidé měli zájem pracovat a přizpůsobit chod svých provozoven současné situaci. V malých prostorách, do kterých navíc za den přijde sotva pár lidí, je vůbec nejlepší možnost eliminovat vzájemné kontakty a dodržovat bezpečnostní opatření.

Drobní živnostníci, malé a střední firmy jsou páteří naší ekonomiky a největšími zaměstnavateli. Jejich počet už teď klesl o tisíce. A pokud dojde k výraznému navýšení daní, bude tento trend pokračovat, s čímž souvisí i vyšší míra nezaměstnanosti. Tyto subjekty, které doplatily na restriktivní opatření, je třeba naopak podpořit a zajistit jim možnost adekvátních příjmů a tím i udržení personálních a výrobních kapacit.

Převzato z profilu..



zpět na článek