28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Poslanci vyrazí za exotikou...

27.2.2010

... návštěva Amazonie bude stát přes milión. Abych to nepopletl, převzal jsem podstatnou část textu na Novinkách, kde se píše: ... na programu je i debata o „postavení indiánských obyvatel v legislativě a veřejném životě“. „Cesta to není laciná, ale je ryze pracovní,“ řekla Právu šéfka petičního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM), která do Peru už za týden vyrazí. Spolu s ní má odletět Helena Mallotová, Vladimír Dlouhý (oba ODS), Jan Látka, Petr Červenka (oba ČSSD) a Ladislav Mlčák (KSČM). „Trvala jsem na tom, aby jednání bylo velmi pracovní, abychom nebyli podezíráni z výletu,“ dodala Rujbrová.

Oni nás mají za úplné blbce. To budou potom učit naše Romy, jak postavit na sídlišti týpí, jak ulovit něco k snědku nebo jak rozdělat oheň z nasbíraných odpadků? A místo vystřelovacích nožů oštěpy a luky?

Kdybyste řekli, že si jedete na výlet, dokud jste ještě poslanci, bylo by to upřímnější a nikdo by si toho nemusel ani všimnout, ale takové „zdůvodňování“, no soudruzi, to snad nemyslíte vážně!

A pro nás jistě přivezete nějaký trefný příklad. Třeba jak indiáni Tupinamba získávali zemědělskou půdu odlesňováním deštných pralesů. To uplatníme i u nás, když se ze zemědělské půdy stala parkoviště supermarketů, takže můžeme půdu po indiánsku získat na Šumavě, ale i v jiných oblastech.

Jen abyste nám tam nechytli nějakou tropickou chorobu. Nebo nám něco nového přivezete? Třeba recept na guláš z opiček nebo návod, jak chovat červy, které budeme dostávat místo vepřového, až se ujme vlády KSČSSD, a pro důchodce, jak najít k obědu lahodný kořínek?

Pro naše špitály zaříkávací formule od šamanů místo léků a zdravotnického personálu. Sterilizace vykuřováním, operace zaříkáváním spolu s aplikací drog místo anestetik. Tím se hodně ušetří na další cesty třeba k Eskymákům.

Ti nám budou zase příkladem jak žít v zimě bez topení. Stavba iglů se také na sídlištích jistě ujme. Prý tam bude tepleji než v nevytápěném bytě.

Není všem dnům konec. Myslím, že ještě chybí cesta kolem světa proti časovým pásmům, aby se konečně zjistilo, kde se ukládá čas na jeden den v přestupném roce. A také ověřit tvrzení, že je Země kulatá. My to zjistili již po Vítězném únoru, když jsme se na Západ vykakali a z Východu nám přišlo lejno.

Převzato z Rottenberg.bigbloger.lidovky.cz se souhlasem autora