24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Poražení, buďte jako Masaryk

12.10.2021

I pro prezidenta Zemana je to údajně velký vzor, doufám tedy, že budete následovat příkladu této osobnosti. Tomáš Garrigue Masaryk respektoval výsledky parlamentních voleb, i když se mu to nelíbilo.

V listopadu 1925 se konaly v tehdejší Republice československé parlamentní volby do Národního shromáždění, lidé zvolili 300 poslanců a 150 senátorů. Tehdy se volby do obou parlamentních komor konaly podle stejného poměrného systému. Ve volbách zvítězila Republikánská strana zemědělského a malorolnického lidu lidově řečená agrárníci.

Skoro rok trvalo sestavení řádné vlády. Nakonec, v říjnu 1926, se podařilo sestavit stabilní kabinet složený z českých, slovenských a německých středových a pravicových stran, kterému se říkalo vláda panské koalice. Kromě agrárníků ji tvořily Čs. strana lidová, Německá křesťansko-sociální strana lidová, Hlinkova slovenská ľudová strana, Německý svaz zemědělců, Živnostenská strana a Československá národní demokracie.

Prezident Masaryk nebyl spokojen s tím, že ve vládě není zastoupena levice, a zvláště absence sociálních demokratů mu dost vadila. Designovaný premiér a šéf agrárníků Antonín Švehla mu sdělil, že jím navržená vláda má zajištěnou podporu v parlamentu a on na ní nehodlá nic měnit. Masaryk jako správný demokrat nakonec ustoupil, respektoval výsledky demokratických voleb a Švehlovy ministry jmenoval. Mimochodem, jednalo se o jedinou vládu v éře první republiky, která byla tvořena koalicí ideově blízkých politických stran. Tato vláda se udržela u moci tři roky, nejdéle ze všech prvorepublikových vlád, jen v únoru 1929 vystřídal těžce nemocného Švehlu na postu předsedy další agrárník František Udržal.

V případě zvolení prezidenta Zemana jeho stoupenci tvrdili, že je třeba respektovat výsledky demokratických voleb. Správně, ovšem výsledky svobodných demokratických voleb je třeba respektovat i v případě těch nynějších do Poslanecké sněmovny. Doufám, že Andrej Babiš je natolik soudný a příčetný, že nebude usilovat o premiérské křeslo. On dobře ví, že je bez šance sestavit vládu, která by získala sněmovní důvěru.

Na druhé straně výkřiky typu, že „Babiš už konečně půjde do tepláků“ a jim podobné jsou nemístné. O vině či nevině každého člověka už naštěstí nerozhodují nějaké samozvané revoluční tribunály, ale nezávislé soudy, tak jak je to v demokraticky zemích obvyklé.

Nynější povolební situace má pouze jedno řešení. Předsedu ODS Petra Fialu jako nového premiéra, protože on je schopen sestavit stabilní vládu. Slovy klasika Járy Cimrmana. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat.