29.3.2024 | Svátek má Taťána


GLOSA: Pomůže případ CASA opozici?

21.6.2012

Sociálním demokratům nadělil případ CASA sám děda Mráz. Po Rathovi se najednou mediální prostor zaplnil skandálem škodícím koalici. Radují se, radují, možná však předčasně.

Parkanové se nejhlasitěji zastali Kalousek a Nečas. Znectili policii, na což policie moudře nereagovala. Kalousek však argumentoval i věcně, když se odvolal na dopis někdejšího socdem ministra financí Sobotky, který říkal, že unikátní vojenské dodávky nelze znalecky ocenit (cituji volně podle paměti). Proto prý Parkanová nebyla povinna nechat CASy ocenit, a je tedy z obliga. Zaorálek kontroval, že ne ne ne, dopis Sobotky se týkal konkrétně pandurů, které byly unikátní, ale nelze jej aplikovat na CASy, které mají svou civilní komerčně oceněnou verzi a které s pomocí dopočtu ceny vojenských úprav ocenit bylo lze. Parkanová tedy dle něj pochybila. O jiných vojenských dodávkách se zatím nezačalo mluvit.

Dělat z občanů trouby se samozřejmě pokouší jak koalice, tak opozice. Ocenit vojenské dodávky srovnávací metodou lze vždy. Přesnost ocenění může být předmětem diskuse, ale vždy je lepší ocenění s přesností +- 10 % než nic. U pandurů bylo možné srovnávat např. s dodávkou do Portugalska. To, že Portugalci dostali jinou verzi, pořád neznamená, že ocenění nebylo možné. U letounů CASA už ocenění provedla American Appraisal. Komu se nelíbí, může požádat jinou odbornou firmu o revizi.

Policie udělala v kauze CASA revoluční věc: napadla vládní šlendrián, který po léta umožňoval politickým stranám ulévat z vojenských zakázek drobné do vlastní kapsy. Kam až se kauza rozroste a koho z politiků a celebrit postihne, si zatím můžeme jen představovat. Některé zametené kauzy se třeba opráší.

Kalousek a Nečas zareagovali defensivně okamžitě. Sociálním demokratům rozsah maléru zatím nedošel. Až jim dojde, Parkanovou nevydají.