28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: Politické rozhodování nelze přepočítávat jen na peníze

S tezí, že „trestní zákon platí i pro politiky“, se samozřejmě nedá polemizovat, protože zákon je zákon.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Khail 18.4.2015 9:06

Re: :-)

Nic z vašeho příspěvků nevyvrací mnou napsané. Vaše první věta je úplně mimo, nic takového jsem nenapsal.

P. Vaňura 17.4.2015 23:05

Re: Ať je hlasování třeba veřejné,

Pravděpodobně ano, ale už si to přesně nepamatuji.

A. Nikoloki 17.4.2015 18:14

Re: Ať je hlasování třeba veřejné,

To byl nějaký Ijon Tichý?

J. Boleslav 17.4.2015 16:03

Re:

Tím na Hradě počínaje.

P. Vaňura 17.4.2015 14:56

Ať je hlasování třeba veřejné,

ALE ať jsou soudci a státní zástupci VOLENI!  A žádný úředník NESMÍ mít "definitivu." Oni totiž třeba občané dokonce CHTĚJÍ, aby zakázku dostala místní firma i s vyšší cenou, protože ta platí daně obci a některé občany zaměstnává.

V současné době jsou soudci "nezávislí" dokonce i na zákonech!

Kdysi jsem četl scifi povídku Stanislava Lema. V kostce, jak hrdina nakonec zjistí, je to o planetě, která trpěla zoufalým nedostatkem vody. Proto zřídila Úřad pro vodu, jehož pravomoce nadřadila úplně všemu a všem. Nakonec ten úřad vyprodukoval po letech tolik vody, že se všichni utopili. Úřad ovládal i média a ta lidem v posledním stádiu hustila do hlavy, že jsou vlastně vodními živočichy.

Norský úřad pro ochranu dětí, nadřazený úplně všemu je ukázkou, k čemu udělení nekontrolované pravomoci KOMUKOLIV vede!

Mimochodem, víte, čemu se za komunistů říkalo "manifestační volby?" Stejný princip se Vám snad někde líbí?

P. Vaňura 17.4.2015 14:42

Ještě daleko šílenější, když

Ištván se Šlachtou začnou hodnotit, nakolik poslanci jednali "V souladu se svým vědomím a svědomím." Protože oni sami nelépe vědí, jak by poslanci měli jednat, aby to bylo v souladu s jejich svědomím.

Toto by snad nevymyslel ani G. Orwell !!!!

Samozřejmě, toto je dílo Pravdy a lásky a novinářského hnoje.

NIKDO se ve "veřejnoprávní" televizi např. nezabýval tím, že motivem nákupu letadel Cassa s částečným dodáním letadel L-159 na protiúčet byla patrně snaha udělat letadlu  L-159 reklamu s vidinou dalších možných nákupů. Byla to patrně představa lichá, ale předem se to mohlo jen odhadovat!

Ale pokud vím, NIKDO se o tom nezmínil, ač je to nabíledni!

P. Lenc 17.4.2015 13:49

Re:

Pokud dovolujeme my občané, že se náš stát stává státem neodvolatelných a nepotrestatelných státních zástupců, tak se nedivme.Ištvan by měl být mementem, ale spousta hlupáků mu drží palce.

J. Boleslav 17.4.2015 13:10

Re:

Pokud budou rozhodnutí zastupitelstev nesmyslně kriminalizována, nebude v nich nikdo chtít pracovat.

J. Boleslav 17.4.2015 13:00

Re: Až z té senátorovy drzé lži jde děs

Zákon nic neříká o tom, že by měla vždy vyhrát nejlacinější nabídka. Když se to tak do nedávna praktikovalo (hlavně pod vlivem nablblé EU), mělo to za důsledek padání mostů a nekvalitní dodávky. Protipříklady, které uvádí p. senátor, jsou IMHO dostatečně výmluvné.

K. Frauknecht 17.4.2015 12:03

Re: :-)

To jsou tím pádem všichni z Hluboké sprostí podezřelí?

Hlupců, kteří si hrají na "mocné a nepostradatelné" je napříč politickým spektrem dost. Příkladů jsou/byly plné noviny.

Nic z toho nevyvrací pravdivost názorů p. Jirsy.

P. Khail 17.4.2015 11:33

Re: Až z té senátorovy drzé lži jde děs

V tom případě ovšem není třeba dělat zákony.

P. Khail 17.4.2015 11:30

Re: Až z té senátorovy drzé lži jde děs

Je to uvěřitelné neb jak známo p. senátor a "kníže z Hluboké" jsou dlouholetými ptáčky z jednoho hnízda jak je možno přečíst si namátkou třeba zde http://respekt.ihned.cz/c1-46492450-kmotr-z-panstvi-hluboka

K. Janyška 17.4.2015 10:07

Ano to je neuvěřitelné, že policie a státní zástupci

mají tu drzost studovat svobodné hlasování zástupců lidu, jak je uvedeno v Ústavě, a určovat, jaké mělo být. Žijeme už zase, jako za Hitlera nebo za komoušů... Dzp.

J. Chaloupka 17.4.2015 8:59

boj proti korupci se zvrhává na praktiky policejního státu

Autor má plnou pravdu. Občané so volí své zastupitele kteří hájí při svém rozhodování zájem občanů a ten nelze opravdu vždy (a to dosti často) vyjádřit jen penězi . Pak se objeví nějaký frfňal kterému se to či ono rozhodnutí zastupitelstva nelíbí ( třeba právě proto že kříží jeho osobní zájmy) a podá podnět policii. A policie najednou , někdy i po letech , jako jediný spravedlivý bůh otec určí na základě posudků tzv. znalců ( kteří ovšem často tvrdí to co po nich zadavatel tedy policie ) a kteří nejsou nijak za špatné posudky trestně odpovědní ( je to prostě jejich názor). RPZHODNUTÍ KOLEKTIVNÍÉHO ORGÁNU ZASTUPITELSTVA BY MĚLO ( POKUD SE VYLOŽENĚ NEPROKÁŽE KORUPCE) TRESTNĚ NESTÍHATELNÉ . ZASTUPITELÉ MAJÍ BÝÁT ODPOVĚDNÍ POUZE SVÝM VOLIČŮM VE VOLBÁCH. POKUD BUDE DÁL POLICE A STÁTNÍ ZASTUPITELSTVÍ TAKTO ŠIKANOVAT OBECNÍ ZASTUPITELSTVA I NADÁLE A ZÁKON JI TO NEZARAZÍ , PAK NEMÁ SMYSL CHODIT K VOLBÁM , TO NÁS MŮŽE ROVNOU ŘÍDIT NEOMYLNÉ POLICEJNÍ ŘEDITELSTVÍ ČI STÁTNÍ ZASTUPITELSTVÍ . Podobný model už jsme zde měli , byl to Bachův absolutismus , vzdor lidí jej nakonec smetl a není důvodu jej oživovat např. absolutismem pana Ištvána a spol. Možná by nebylo od věci se tento postup předků rozpomenout.

K. Frauknecht 17.4.2015 8:53

Re: A další?

Berounem projíždím pravidelně cca 30 let. Neudržované, začouzené, provinční hnízdo se neuvěřitelně změnilo.

Šikovným se daří, nýmandi nadávají a sžírají se závistí a svou malostí.

J. Boleslav 17.4.2015 8:50

Re: Až z té senátorovy drzé lži jde děs

Dle mého názoru má pravdu p. senátor Jirsa.

I. Pujman 17.4.2015 8:42

Re: Až z té senátorovy drzé lži jde děs

Naprostý souhlas s tímto příspěvkem do diskuse.  Jen ještě podle osobní zkušenosti v města Berouna si dovolím připomenout, že na běžných obcích a městech se místní smetánka navzájem dobře zná, chodili spolu do škol a do Sokola, takže když dnes jeden dělá starostu, druhá je soudkyní na místním okresním soudě, třetí z party velí místní policii. Pak jim zkuste něco dokázat, když všechna trestní oznámení končí v koši, soud soudí "nezávisle", ale vždy ve prospěch obce, a radní si dělají s majetkem obce co chtějí. V Berouně mělo toto okresní město v roce 1994 majetek za cca 4 miliardy korun, dnes, po éře "Nezávislého berouňáka" zubaře Bessera coby starosty - má jen dluhy. A pan bývalý starosta a bývalý ministr kultůry, který začínal v 90.letech s vypůjčenými penězi své bývalé manželky, je dnes jedním z nejbohatších občanů v Berouně.

K. Frauknecht 17.4.2015 8:36

Re: ???

Opět jste nepřekvapil! Předpokládám, že jste významným členem ANO. Text tomu odpovídá, neboť zloděj křičí chyťte zloděje. Zkrátka blbosti futrál.

P. Maleček 17.4.2015 6:56

Až z té senátorovy drzé lži jde děs

Je neuvěřitelné jak dlouholetý komunální i krajský politik a nyní senátor nezná, či spíš cíleně zkresluje zákon o obcích. Ten jednoznačně stanovuje za jakých podmínek lze prodat majetek města pod cenou v místě a čase obvyklou, čili tržní. Problémem stíhaných politiků je to, že tento paragraf nedodržují. Přitom tou jedinou podmínkou snížení ceny je jeho veřejné, tím zastupitelstvem schválené popsání a zdůvodnění.

Proč to dělají je jasné. Naprostou většinu oněch slev (a samozřejmě i předražených nákupů a zakázek) zdůvodnit nelze. Protože se jedná o jednoznačné podvody a krádež veřejného majetku s cílem získat korupční úplatek. A to je i důvod proč se politici brání jmenovitému a tím kontrolovatelnému zápisu hlasování. A to je pak důvod proč soud policejní obvinění ruší - chybí jasný důkaz jak kdo hlasoval.

Jsou zneužívány i falešně úpějícím senátorem vypíchnuté slevy na pozemky mladým rodinám. sotva svůj "vysněný" domeček dostaví, už ho prodávají, ale už s pozemkem za plnou, ne zastupitelstvem sníženou cenu. Což samozřejmě slevující zastupitelstvo jaksi zapomene na katastru "zaplombovat".

Je až úděsné s jakou drzostí tento senátor obhajuje léta zavedenou zlodějskou praxi, kterou jsou obce okrádány v součtu o miliardy Kč. Což kryjí i zákonodárci jimi schvalovanou vědomě nedokonalou legislativou. Přitom by stačilo tak málo - povinné zveřejňování hlasování a smluv. A už ani zkorumpovaná soudcovská verbež by si nedovolila obhajovat jasnou a prokazatelnou zlodějnu.