18.4.2024 | Svátek má Valérie


GLOSA: Policie na úřadu Středočeského kraje

3.7.2019

Kauza pochybných smluv, které uzavřel Středočeský kraj s externisty na různé podivuhodné služby, pokračuje.

O toto zvláštní hospodaření s penězi daňových poplatníků se začali zajímat policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří nedávno v budově Úřadu ve Zborovské ulici v Praze a ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně zajišťovali potřebné dokumenty.

Vedení kraje v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou tvrdí, že se nic neděje, já si to však nemyslím. Činnost oněch externistů byla totiž hodně zvláštní. Například jeden člověk se za 75 tisíc korun měsíčně zabýval interní komunikací. Celkem krajský odbor spadající přímo pod paní hejtmanku vyplatil za podezřelá poradenství, monitoringy atd. v předminulém roce pět milionů korun.

Považuji za skandální, že vedení kraje odmítá sdělit, kdo tyto práce pro něj vykonával a co vlastně tito lidé ve skutečnosti dělali. Chápu, že v případě privátních společností není jiným lidem nic do toho, s kým uzavírají obchodní smlouvy. Soukromé firmy si mohou se svými penězi, které si vydělaly svým podnikáním, dělat, co chtějí. Samozřejmě při tom nesmí porušovat zákon, například někoho uplácet.

Jenomže stát, kraje a obce hospodaří s veřejnými penězi vybranými od daňových poplatníků, a proto by v tomto případě lidé měli vědět, za co a komu byly vyplaceny.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se rozčiloval nad tím, jak „všetcí kradú“, a pod heslem „ANO, bude líp“ on a jeho partajnící slibovali změnu k lepšímu. Jak je vidět, byl to jenom podvod na lidech. Ono je sice líp, ale jenom někomu. A to členům hnutí ANO, kteří si z veřejné sféry udělali dojnou krávu a miliony korun ze státních, krajských a obecních rozpočtů vyplácejí za podivné zakázky sobě a svým kamarádům.

Doufám tedy, že policisté objasní, zda vyplácení krajských peněz na základě hodně zvláštních smluv bylo v souladu se zákonem.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS