24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Policejní junta?

26.6.2013

Ne, to jen policie konečně slouží občanům

Když si policie vytvářela nové logo, inspirovala se v USA. Ale jen trochu. Americké "sloužit a chránit" se jí zřejmě zdálo příliš zavazující, a tak ho upravila na "pomáhat a chránit". To "sloužit" (občanům) je ale přesně to, co od ní očekávám, a ačkoli teď ti, kteří by se první měli za svou minulost chytit za nos a někam se schovat, křičí o policejní zvůli, převratu a juntě, slouží nyní konečně policie občanům víc, než kdy před tím.

Největšími kritiky postupu Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, státních zástupců a soudů, které rozhodovaly o použití operativní techniky v minulosti a nedávno o vazbách, jsou ti, kteří by měli raději držet ústa. Miroslav Kalousek se svým Bartákem, Parkanovou, Hávou a Omnipolem, nebo Mirek Topolánek se svým Dalíkem. Upřímně se bavím představou, kolika dalším se sevřely půlky v okamžiku, když zjistili, že nejsou nedotknutelní, že jsou případy, kdy může dojít i na ně, a přemýšlejí, zda zítra nebudou z důvodu svého zázračného zbohatnutí při výkonu politiky provedeny domovní prohlídky i u nich. V současných vedrech se podle mě na zvýšené spotřebě energie podílí výkon skartovaček možná víc, než klimatizací.

Platím si z daní politiky i policii. Prozatím to bylo většinou tak, že politici zneužívali policii proti občanům. Počínaje zákony popírajícími svobodu slova a vyjadřování, kdy policie následně stíhá občany jen za to, co řeknou, aniž by někomu ublížili či způsobili škodu (tzv. verbální trestné činy), přes kriminalizaci chování lidí, aby pak mohli to, za co jsou jedni stíhaní, dát pod státní kuratelou předem vybraným firmám legálně (například legalizace marihuany), až po kriminalizaci obchodních postupů, které mají zůstat výhradně předmětem trhu a inteligentního chování mezi tím, kdo něco nabízí, a tím, kdo kupuje. Jinými slovy si jako masochista platím z daní politiky, aby rozhodovali proti mně, a k tomu si z daní platím policii, aby mě pak za to, co proti mně politici vymysleli, stíhala a nechala zavřít.

Vždy, když se policisté zakousli do těch nahoře, byli rozprášeni, převeleni, diskreditováni nebo, eufemisticky, "reorganizováni". Vždy, když policisté šli za peníze daňových poplatníků po politicích a jejich špinavých kšeftech, ozývaly se hlasy o policejní zvůli. Jenže já si chci platit policii nikoli proto, aby buzerovala mě či jiné "dole", ale aby šla po těch "nahoře", které si platím taky a kteří mě každý den odírají o prachy, ze kterých pak zázračně bohatnou. Ne, žádná policejní zvůle. Za policejní zvůli považuji zásahy proti občanům, nikoli zásahy proti tomu, co Petr Nečas nazývá "politický deal" a z něj vyplývající zdroje hlavních příjmů z kšeftů na veřejných zakázkách. Proto jednoznačně říkám, že jsem rád, že policie konečně slouží občanům, a také doufám, že to, co se děje poslední týden, je jenom začátek.

21.6.2013

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora