19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Polepšili jsme si předčasnými volbami?

3.12.2013

Vítězná strana se ukázala jako obyčejná parta piklící s prezidentem proti vlastnímu předsedovi v domnění, že prezident jim to posvětí, leč pokus sice dobrý, ale nevyšel. Prezident se distancoval od samotné pozvánky, i když mu mohlo dojít, že je pitomé prohlášení, že jeden z nich pozval ostatní do Lán bez jeho vědomí, aniž by alespoň optal, zda tam Zeman bude. Již je to pryč, jen samotní aktéři si nadělali ostudy pytel na celé volební období.

Nevím, zda se naši politologové vyrovnají s tím, jak se rodí nová koalice. Kdyby dopadly volby podle představ ČSSD, byla by možná jen spolupráce dvou stran. Také by to nebyla procházka růžovým sadem, protože druhá nejsilnější má ve Sněmovně víc křesel než minulý nováček Věci veřejné. Mysleli, že si budou dva kulišáci stačil, ale ouha. Potřebují, chtíce nechtíce, třetího. Že by KDU-ČSL byla průhlednější, se nedá říci, protože váhá, zda nepodvést voliče a při tom kývnout na šachy při sestavování programu této nesourodé koalice.

Každý vede státotvorné řeči, které mění dřív, než je stačí noviny vytisknout. Odpolitizování médií se partě ANO postupně daří, ovšem jejich skupováním. Již si nevzpomenu, kdo kdysi řekl, že média jsou jako prodejná děvka, proto si neumím vysvětlit, že si někdo koupí noviny nebo rádio a nebude chtít, aby mu sloužilo. Zde jistě nejde o "charitu". Nikdo nevyhodí jen tak své "poctivě" vydělané miliardy.

Žel zatím není ke koupi čisté lustrační osvědčení, ale koupit správné zákonodárce nakloněné zrušení lustračního zákona jistě jde. Takže lapálie s lustracemi může klidně vzít zasvé.

Prezident si své prohlášení o vyžadování čistého lustračního osvědčení u ministrů nové vlády jistě vysvětlí po svém, takže kdo co utrhne, bude záležet jen na rétorice při jednání. A předseda ANO je dobrý rétor. Navíc za ním stojí "veřejné mínění" koupených médií. Vlastnění největších novin a snaha koupit nejposlouchanější celoplošné rádio je v této zemi novým fenoménem a já bych měl opět připomenout Pepu Goebbelsů a jeho vyjádření o páté koloně, či naše novější označení jako sedmé velmoci. A to jsme zatím neměli možnost posoudit, jak to bude fungovat.

Nejnověji se vyjádřil Babiš k úmyslu KDU-ČSL být proti rušení lustračního zákona. Že prý ukončí vyjednávání o vládě, kam by asi stejně neměl šanci se dostat. Chápe to prý jako útok na svou osobu. Kdyby mu to líp myslelo, nikdy by tato slova z úst nevypustil. Vždyť tím dává jasně na vědomí všem, že agentem StB byl a že lustrační osvědčení nebude schopen předložit. Tomu také odpovídá "jeho" mediální kampaň za zrušení lustračního zákona. Že prý je vyčpělý. Je jistě na prd, když ho politici v zájmu svých nekalých kšeftů obcházejí. Mohli by se ti borci, kteří "bojují" proti korupci, také zasadit za vymahatelnost práva v našem Absurdistánu.

http://www.rottpanorama.cz