25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Pokřivená optika pánů Kalouska a Drábka

3.9.2012

Opakovaně se v médiích propírají mínusy, které nás trápí: veřejný dluh státu činí kolem 1,5 bilionu korun, dluhy domácností překročily 1,1 bilionu, dluhy podniků činí skoro 1 bilion. Ministr financí Kalousek a sociální (?) ministr Drábek příčiny toho smutného stavu nejspíš už odhalili, proto zvedli šavle a vyrazili na zteč. Rozhlédli se po Evropě, zvážili, porovnali a pustili se do viníků, jak je vidí oni:

V Česku jsou – proti Evropě – až astronomické platy a mzdy, senioři pobírají příliš vysoké důchody, děti berou zbytečně velké přídavky, podpora v nezaměstnanosti je rovněž nemožně vysoká, minimální mzda znamená skoro blahobyt, nemocenská svou výší občany moc rozmazluje; příšerně také nabobtnalo porodné, pohřebné a pastelkovné, proto zrušit; neúnosně levně se v Česku prodává dětské oblečení a obuv, o nebesa drcají slevy na daních, nízká DPH i nizoučké daně spotřební. Nemožně se rozrostly také bezúročné a nevratné půjčky mladým rodinám, takže každé další dítě znamená pro rodinu výrazné hop nahoru. Zvlášť alarmující je, že už i lidé na dávkách v hmotné nouzi div nežijí nad poměry… Selanka!

A protože ceny bydlení, elektřiny, plynu, tepla, vody, dopravy i zboží všeho druhu u nás jako známo stagnují, ba jdou spíše vytrvale dolů, musí strana TOP (čili Tradice, Odpovědnost a Prosperita) s podporou Starostů konat, aby za padesát let bylo ještě líp. Pro příští prosperitu dnes správně škrtá, dusí, ruší, likviduje, snižuje, osekává. Ale pozor, diferencovaně: na úspěšné nesahá, ty trestat nelze, proto loni nárůst dolarových milionářů v ČR 29 %. Potlesk!

Strana, jež myslí na občany, čili ona "občanská" ODS, tomu všemu přikyvuje (vždyť nejdůležitější ministerstva – vnitra, práce a sociálních věcí, financí, zdravotnictví i zahraniční – přepustila jiným), také poslední partaje v koaličním trojlístku – Věci veřejné (teď právě v opozici) a nově porozená "pík" strana LIDEM jdou vždy veřejně s lidem - raz, dva, raz… Vždyť – jak by řekl básník – šťastný úděl mají dnes.

Reforma penzí, nebo spíš deforma?

Nejen levice, ale i praví pravicoví politici opakovaně zdůrazňují, že nosným pilířem důchodové reformy byl a vždy bude ten první, čili průběžný. Není divu - je v mnoha zemích prověřený, osvědčil se, nikdy nezkolaboval: v každé společnosti lidé v produktivním věku pracují a "táhnou" společnost, čili financují mladé – předproduktivní i staré – poproduktivní.

Tato životní spirála se týká každého, pokud nebyl zdravotně hendikepován od narození, případně se invalidou během života nestal. Funguje to bezproblémově, pokud nezaměstnanost nepřekročí 20 %, což se při správné hospodářské politice může stát jen výjimečně, jak dokládá praxe posledních 50 až 70 let.

Je s podivem, že z této skoro-jistoty, tj. z 1. pilíře, chtějí ministři Kalousek + Drábek stůj co stůj uloupnout celá 3 % a převést je do experimentu 2. pilíře, kde by v soukromých fondech lidé spořili s různou mírou rizika a výnosu. Kdo se zapojí, ten přidá ještě 2 % a je lapen jednou provždy. Podivné a málo pochopitelné. Proč?

Protože v ČR existuje už drahně let tzv. 3. pilíř, tj. připojištění (spoření) na důchod, do něhož je zapojeno neuvěřitelných 4,7 milionu lidí. Průměrná úložka je kolem šesti set korun, což je málo na to, aby se budoucí důchod významně navýšil; až úložka 1500 Kč má smysl a znamená významnější plus k důchodu, ale to není vina 3. pilíře. Větší úložky si až 70 % zaměstnanců nemůže kvůli nízkému příjmu dovolit, což je problém sociálněekonomický.

Odborní odborníci Kalousek + Drábek dobře vědí, že se 2. pilíř bude týkat zejména finančních špiček, na jejichž plus se složí celý národ. Jinými slovy: střední, nízkopříjmoví i chudí přispějí k vyšším důchodům těm bohatým. Věru hloupá reforma. Navíc: pokud výnos ze zvýšené DPH (na potraviny, léky, služby, dopravu…) nebude stačit na vyrovnání ztráty z oněch přenesených (čti uloupených) 3 %, což se potvrzuje, půjdou reálné důchody současných důchodců dolů a dolů, protože odlehčený balík 1. pilíře stačit nebude. Těch mladých, silných a zdravých bez práce a na podpoře totiž neubývá. Pravým pravicovým odborníkům bychom měli dennodenně připomínat, že kvalita společnosti se měří tím, jak se umí postarat o nemocné, hendikepované, slabé a staré.

Jablonec nad Nisou