19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Poděkování Bohuslavu Sobotkovi

26.3.2018

Nejsem volič sociálních demokratů. Přesto si dovolím tvrdit. že pan Bohuslav Sobotka byl v řadě našich premiérů ojedinělým pozitivním jedincem.

Nemá smysl opakovat to, co po konci vlády Bohuslava Sobotky mockrát zaznělo. V době jeho předsednictví zažila Česká republika výrazný hospodářský vzrůst (jistě daný i zevními okolnostmi, ale ani to nemusí vždy stačit). Dokončila 4letý mandát (rovněž ne zcela zvyklé v naší republice).

Bohuslav Sobotka se ctí ustál vnitrostranický povolební puč, kdy mu byly poměrně hustě namazány schody Milošem Zemanem a dalšími „přáteli“ v jeho vlastní straně. Ustál se ctí i potupné mávání holí při demisi-nedemisi, ustál nevídané okopávání kotníků panem Babišem, který má prostě jiný vzorec chování, než bývá zvyklé u slušných lidí.

Na rozdíl od svého předchůdce, který byl místo vládními problémy zmítán hormonální bouří, byl Bohuslav Sobotka na veřejnosti vždy klidný, jeho argumenty byly podávány slušnou formou a kolem jeho osoby nikdy během jeho vládnutí nevypukl žádný skandál.

Jeho rozhodnutí odejít z Parlamentu České republiky je jistě dáno i hrozící koalicí ČSSD a ANO, která dala jeho straně v minulosti polibek smrti. Uvědomuje si jako málokdo, že jen opravdový blbec dělá chybu dvakrát. Jeho straničtí kolegové na některé věci nejspíše zapomněli a jsou odsouzeni si je prožít zas a znovu. A u toho on již nechce být. Možná mu někteří zase budou spílat do poseroutků. Ale opravdový muž prostě ví, kdy nastal jeho čas.

Bohuslav Sobotka pro mne zůstane premiérem, který svůj úkol splnil dobře a se ctí. A za to mu lidsky říkám: „Děkuji, pane premiére.“

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora