25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Po stopách blbce z Horní Dolní

8.10.2009

Jaká je teď zrovna nejslavnější česká obec? Zapomeňte na historické památky, přírodní krásy i rodiště Járy Cimrmana. Momentálně nejznámější obcí je Horní Dolní. Bydlí v ní jistý blb, na kterého se novináři mohou obracet s otázkami ohledně ODS.

Tak to aspoň vyplývá ze slov Mirka Topolánka, kterého média ve čtvrtek požádala o stanovisko k jistému výroku jeho prvního místopředsedy Davida Vodrážky."To byste rovnou mohli citovat blba z Horní Dolní," řekl Topolánek.

Ta klíčová otázka samozřejmě zní, zda David Vodrážka je blbem z Horní Dolní. Pro poněkud bezbarvého "druhého muže" ODS je to šance se zviditelnit. Dosud mu média přezdívala buď "modrý Ken" (to podle mužského protějšku populární panenky Barbie), nebo "zelený David" (to zase pro jeho před volbami objevenou vášeň pro ekologii). "Blb z Horní Dolní" je přezdívka samozřejmě mnohem zvučnější a lépe zapamatovatelná. Samotná ODS považuje Topolánkova slova za vytržená z kontextu a argumnentuje tím, že Vodrážka je starostou v Praze 13, a nikoliv v Horní Dolní.

Problém je ovšem v tom, že žádná Horní Dolní v Česku neexistuje. Nenajdete ji v autoatlasu ani na Googlu. Ovšem na to, že jde o neexistující vesnici (nebo město?), je celkem hodně citovaná. V novinovém archívu Newton najdete jen za posledních deset let o Horní Dolní přes tisíc zmínek. Teď se skóre ještě vylepší. K nelibosti obyvatel zmíněné Prahy 13, kteří jsou přestřelkou v ODS znepokojeni. "Výrokem může klesnout cena našich nemovitostí," stojí v tiskovém prohlášení jednoho z tamních občanských sdružení.

Blbové zcela zjevně nebydlí jen v Horní Dolní.

(Psáno jako sloupek pro slovenský deník Sme)
Převzato z blogu Extra se svolením autora.