25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

GLOSA: Platy představitelů státu

Mnoho lidí se rádo otře o poslance a senátory. Ale bez poslanců není demokracie. Pokud by vykonávali své funkce bezplatně, bude politika vyhrazena bohatým, kteří mohou žít ze svého majetku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 1.11.2021 20:26

Senát ČR to posrál. Líp to ani už nešlo.

M. Moravcová 1.11.2021 12:25

Odvozování platů ústavních činitelů dle průměrné mzdy je nemravné. Protože si politici vytvořili perpetum mobile. V soukromém sektoru zdaleka nerostou mzdy tak, jako ve státním sektoru. A pokud zmrazení mezd ústavním činitelům na určitý časový úsek byl populistickým krokem, pak neschválení tohoto zákona senátem byla čirá sviňárna.

L. David 1.11.2021 10:29

Nemravná je především výše platů, o nichž je řeč!!

Má snad tohle panstvo o tolik větší žaludky, že potřebuje několikanásobek průměrného platu, natožpak průměrné starobní, či invalidní penze???

J. Kubíček 1.11.2021 10:16

Rád bych upozornil, že za tzv. I. rep. byla funkce senátora čestná, bezplatná a nezdá se, že bychom tehdy trpěli nějakým demokratickým deficitem což se dnes, při pohledu na to, kolik lidí volí Senát říci dá.

L. Beneš 1.11.2021 9:10

Odmítnutí zmrazit platy politikům v současné de facto krizové době je plivnutím do tváří občanům. Jde o princip. O princip obyčejné lidské slušnosti. Jedni chudnou, druzí - proto, že se těmi hlupáky občany nechali zvolit do lukrativní funkce - žerou, až jim sliny tečou po hubě. Argumentace, že JEN X politiků dostane zvýšen plat, což představuje JEN částku Y, je falešná, i když na druhou stranu se postaví počet např. penzistů, jimž se zvýší důchody také JEN o částku podstatně nižší, ale po vynásobení to dá částku mnohem větší, než je částka Y. Opakuji, tady jde o princip lidské slušnosti. Je jistě populismus zmrazit, tj, nezvýšit platy politikům, stejně jako je populismus navýšit někomu ....jinému důchody či dávky o částky podstatně nižší. Pryč s populismem. Zrušme obojí! Tfuj a hanba! Je občas dobré si vzpomenout na tu Werichem zpívanou písničku o tom, co z lidí vlky činí ....

L. Polehla 1.11.2021 9:31

R^!

J. Nevrkla 1.11.2021 8:04

Platy státních zaměstnanců jsou v průměru vyšší, než kolik si stát může dovolit. Lze očekávat pokles daňových příjmů a rozpor bude ještě větší. Zákonodárci to tak chtějí. A bude náraz.

R. Langer 1.11.2021 8:03

A to je mám jako politovat, nebo co?

Jak se tvrdí, plat politiků je odvozen z celkového průměrného platu v republice. Polovina lidí jela v loňském roce na 60% plat. Bude to pro ty politiky platit taky? :-P

Z. Roller 1.11.2021 6:10

Povšimněte si argumentační techniky: mají být poslanci placeni, nebo mají pracovat zdarma? Přitom problém ve skutečnosti zní: KOLIK mají poslanci brát? Současné náhrady jsou srovnatelné s vedoucími programátorů v bankách. Jenomže - poslance nahradíš snadno, toho programátora ne. Měli by poslanci brát ještě více, než oni programátoři?

J. Prikner 1.11.2021 1:45

Je mi jedno, jak budou zaplacení noví představitelé ČR, ale piráty, tzv starosty, ODS, od už a top odmítám platit. Dovést republiku cu grunt do ,EU p..déle dovede každý blb.