20.4.2024 | Svátek má Marcela


GLOSA: Planý poplach?

27.9.2006

Hnusné je Paroubkovo poťouchle vítězné prohlášení o tom, že informace o možném teroristickém útoku v Praze už má tři týdny a co tedy dělala vláda celou tu dobu, notabene když mu tu informaci předal Topolánek. Hnusné je proto, že by měl vědět, že podobné zprávy se vyhodnocují průběžně. V Anglii také sledovali měsíce teroristickou skupinu pokoušející se propašovat na palubu letadel neškodné tekutiny a z nich tam složit bombu, než zakročili. Navíc se ukázalo, že poplach byl podle všeho planý, leč lépe dříve než pozdě.

Myslím, že o protiteroristických opatřeních sice všichni "vědí" skoro všechno, ale psát o nich stejným způsobem jako o akci Kryštof či milenkách politiků je hrubou a nebezpečnou chybou. Hnusné je mediální informování o víkendových opatřeních, které např. Lidovky nepřímo označili za komedii. Ty Lidovky, které jinak rozumí všemu, najednou shazují to, že se v Praze pohybovali policajti, kteří by stejně v případě ohrožení nic efektivního nepodnikli, nebyla-li by ohrožená místa uzavřena. Kdyby je uzavřeli, jistě by znalci z LN věděli, že to bylo unáhlené.

Ani MfD neodolala, byť zpočátku se držela zpátky. Prý je vysvětlení, proč by teroristé útočili "zrovna" u nás, chatrné, mají přece řadu jiných, světově mediálně zajímavějších cílů. Podle mého třeba proto, že by to bylo snazší. Ale jak rád rýpu do všeho, hodnotit postup tajných služeb, vyhodnocení informací a následná opatření si netroufám a nebudu. Nevíme o tom totiž skoro nic.

Hnusné je to všechno proto, že ať se nám to líbí nebo ne, praktická opatření jsou na tajných službách a na policii, neboť jen ony vědí, jaký je skutečný stav. Jestli uzavřít místo a způsobit zmatek, nebo nechat okázale procházet policejní hlídky, to nebude žádný redaktůrek posuzovat. Už proto, že to celý problém shazuje a bagatelizuje a budí ve veřejnosti dojem, že se vlastně nic nemůže stát. A vysoce neprofesionální je, když policisté hlídkující v Praze kvůli obavě z teroristického útoku prohlašují, že je to šaškárna. To je na okamžité propuštění.