Neviditelný pes

GLOSA: Piráti vymetli Tožičku

5.3.2020

Radikální levicový aktivista Tomáš Tožička se nakonec nebude ucházet o senátorský post po zemřelém Jaroslavu Kuberovi. Kandidát za piráty Tomáš Tožička na žádost předsednictva strany stáhne svou účast v doplňovacích senátních volbách na Teplicku. Tožička čelil kritice kvůli svým tvrdě protiizraelským vyjádřením na sociálních sítích.

Řeklo by se – konec dobrý, všechno dobré. Nicméně v politice to tak jednoduše nefunguje. Že je Tožičkova kandidatura hrubý omyl České pirátské strany, bylo jasné od samého počátku. Kandidát na senátora mimo jiné uváděl, že kapitalismus je zločin proti lidskosti a že centristé v médiích jsou ohrožením demokracie. Piráti nicméně v únorovém hlasování členské základny odmítli návrh na to, aby byl Tožička z voleb stažen.

Piráti tak moc dobře věděli, jakého „týpka“ za svou stranu navrhují. Nyní, když se objevila zpráva, že Tožička kritizoval Izrael za jeho intervenci v pásmu Gaza po raketových útocích z tohoto území na Izrael, piráti dospěli k závěru, že další obhajoba Tožičky je neudržitelná. Kritiku, kterou na adresu Tožičky formuloval Miroslav Kalousek tak, že je to na „rozbití huby“, však odmítli: „Zdůrazňujeme, že kandidát svou celoživotní prací nejen v oblasti sociální a rozvojové pomoci dokládá své hluboké humanistické cítění a je za ním celá řada úspěšných projektů,“ uvedlo předsednictvo.

Mám na rozdíl od nich zcela jiný názor na „humanistické cítění“ Tomáše Tožičky. Člověk, který je schopen uveřejnit koláž hákového kříže do Davidovy hvězdy a tvrdit, že Izrael je fašistický stát, který terorizuje Palestince, mi jako humanista fakt nepřipadá. Zvlášť když sedmdesátiletá historie existence státu Izrael svědčí o tom, že teror proti němu vždy používaly okolní arabské státy včetně válek z roku 1949 nebo 1956. Piráti tak evidentně šlápli vedle a pokud bych jim měl něco doporučit, tak to, aby si o svých kandidátech zjišťovali více detailů, než se s nimi takto „zapletou“.

Obávám se ale, že právě piráti sdružují mladé lidi s „odvážnými“ názory a podobných excesů tak budeme svědky stále častěji.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek