18.4.2024 | Svátek má Valérie


GLOSA: Petříček dostal 13 %!

12.8.2019

Nemohu si pomoci, ale vše směřuje k ještě většímu trapasu, než jsem si dokonce představoval. V rámci akce „20 miliard“ pro resorty řízené ČSSD už své rozpočty projednali s ministryní financí Alenou Schillerovou ministr zemědělství Miroslav Toman a ministr zahraničí Tomáš Petříček. Ten první se akce „20 miliard“ nezúčastnil a dostal místo 1,5 miliardy miliardu jednu. Ten druhý se akce účastnil, promlouval do ČT jako místopředseda ČSSD a dostal místo 1,5 miliardy necelých 300 milionů.

Poté vystoupil v ČT s tím, že má jeho resort pokryty všechny akce plánované na rok 2020. Tvářil se při tom opět utrápeně a z jeho „řeči těla“ bylo patrné, že to z něho leze jak z chlupaté deky. Protože se Petříček v akci miliard navíc velmi angažoval, lze to do značné míry považovat za jeho těžkou porážku. Je naprosto zřejmé, že finance, které požadoval, byly naprosto nesmyslné a nereálné. Nikoli návrh státní rozpočtu na rok 2020, ale požadavky ČSSD jsou nereálné. Potvrzuje se tak, že ČSSD využila finance jako záminku k vydírání Andreje Babiše. Ten už ostatně s Janem Hamáčkem ztratil trpělivost a přes média mu vzkázal, že „neumí šetřit“.

Hnutí ANO tak na sebe vzalo úlohu odpovědného hospodáře, který brání státní kasu před nezodpovědnou politikou ČSSD, která „torpéduje rozpočet“.

Ministryni financí Schillerovou ještě čekají dvě „těžké váhy“, místopředseda vlády Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Pokud se tito dva spokojí s výsledkem a la Petříček, byl by to totální debakl. Proto se zejména Hamáček bude cukat. Jestli dovede svou pidistranu až k odchodu z vlády, není zatím úplně jasné. Protože socialisté hodně dají na „koryta“ a svou účast ve vládě si z tohoto pohledu užívají, vidím to na ústup s dalším, tisícím prvním vážným varováním.

Už aby byly volby!

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz