17.4.2024 | Svátek má Rudolf


GLOSA: Petr Gazdík ztratil paměť?

16.12.2011

Koaliční bitva o 5 miliard pro menší obce na úkor čtyř největších měst se začíná přiostřovat. Představitelé TOP09 mluví dokonce o ohrožení další existence koaliční vlády.

"Nepřipustíme, aby ODS pohřbila český venkov skrze své stranické zájmy ve čtyřech největších městech… Pevně věřím, že existence vlády je pro ODS důležitější než její partikulární zájmy ve čtyřech městech," hřímá v médiích Petr Gazdík.

Je to samozřejmě všechno jenom hra a je omylem myslet si, že Topce jde prioritně o blaho menších obcí. Jde jí především o spor jako takový. Potřebuje se vymezit vůči ODS, potřebuje ji vzít voliče, snaží se získat u veřejnosti laciné politické body. Občanů mimo 4 největší města je daleko více než v těchto městech. Navíc základ své voličské základny mají právě v těchto městech a předpokládají, že případnou voličskou ztrátu jim s velkým ziskem nahradí voliči menších měst a obcí.

Proč si to myslím?

ODS a TOP09 nejsou v rozporu v tom, aby se přidalo malým. ODS pouze nechce janošíkovsky vzít "bohatším" a rozdat to "chudším". Peníze chce ODS najít jinde.

Topka je však (zcela proti zdravému rozumu) zásadně proti. Zarputile žádá, aby větší města byla "oloupena". A nejde o malé peníze, např. Ostrava, ve které žiji, by měla přijít asi o miliardu. To je téměř 20% jejího rozpočtu! Pokud by Ostrava o tyto peníze přišla, přišla by o všechny investiční peníze. Zbylo by ji tak akorát na provoz. Anebo by musela v dalších letech peníze na investice sebrat z provozních peněz, především z MHD, kultury a sportu.

Přitom v koaliční smlouvě není o sebrání peněz velkým ani slovo.

"Příjmová základna obcí bude posílena zejména na úkor celostátních dotačních programů, ze kterých jsou doposud centrálně, a tudíž málo efektivně financovány rozvojové projekty v obcích. … V následujícím období vláda navýší příjmy všech kategorií obcí změnou zákona o rozpočtovém určení daní."

O sebrání miliard velké čtyřce tam není ani slovo!

Velmi zajimavé je také to, co říkal na toto téma sám "Juraj Jánošík" Gazdík ještě před rokem?

"My zásadně odmítáme to, z čeho býváme nařčeni, že teď v době ekonomické krize, chceme brát Praze nebo těm čtyřem největším městům nějáké obrovské prostředky. To není pravda. Nikdy jsme nic takového netvrdili, ani to není v programu TOP 09. Tvrdíme, že příjmy Prahy, Brna, Ostravy a Plzně jsou v současné míře dostatečné a musí se zvětšit příjmová základna těch ostatních obcí a měst." – Petr Gazdík, Otázky Václava Moravce speciál, 14.9.2010.

Já myslím, že není třeba dalšího komentáře.

Se souhlasem autora převzato z Fasulis.blog.idnes.cz