28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Párky vařené v rychlovarné konvici

28.2.2017

Asi už jste slyšeli o gymnáziu v Uherském Hradišti, kde se studenti rozhodli protestovat proti nesmyslné pamlskové vyhlášce zakazující prodej většiny potravin na školách tak, že si v šatnách o přestávce otevřeli alternativní bufet. Tito studenti pochopili základní ekonomická pravidla mnohem lépe než ministerstvo školství a zároveň ukázali, k čemu vedou takové kontraproduktivní regulace, kterou bezpochyby pamlsková vyhláška je. Zaslouží si velkou pochvalu.

Hitem jejich bufetu se stal párek ohřívaný v rychlovarné konvici a názorně to ukazuje k čemu jakékoliv prohibice vedou. Namísto párku ohřívaném v nějakém normálním školním bufetu s odpovídajícím zázemím přichází na scénu párky z rychlovarné konvice na lavičce v šatnách. Cílem pamlskové vyhlášky je zlepšit kvalitu stravování na školách. Posuďte sami, jestli se to tady podařilo.

Když se podíváte, jak dopadla mnohem závažnější prohibice alkoholu ve Spojených státech, zjistíte, že je to podobně kontraproduktivní směrnice. Během americké prohibice se alkoholem otrávila spousta lidí, protože se začal alkohol pálit či míchat nelegálně za horších podmínek než předtím. Jeho spotřeba se přitom nesnížila. Takže gin míchaný doma ve vaně stál za nejedním úmrtím. Proti nekvalitnímu alkoholu se nešlo nijak bránit, zákazník byl totiž účastníkem černého trhu a porušoval zákon. Ceny alkoholu byly vysoké, výrobek však nemusel být tolik kvalitní. To je výsledek regulací.

Ačkoliv se v historii objevují smutné příběhy toho, jak jsou mnohé zákazy škodlivé a nesmyslné, politici se z nich nemíní nijak poučit. Neříká se nadarmo, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.

Autor je místopředseda Svobodných

Převzato ze Svobodni.cz se souhlasem autora