20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

GLOSA: Pan Mládek definuje parazity

Když je někdo opojen očekáváním příštího volebního vítězství, snadno podlehne emocím, mluví upřímně a nedává si pozor na pusu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 21.3.2013 21:44

Vzhledem k tomu, že pan Mládek stál u zrodu

fotovoltaického tunelu, resp. zákona 180/2005Sb, na němž je založen, měl by chodit kanálama a netvrdit  o někom, že je parazit!

V. Bok 21.3.2013 20:19

Pan Pilný je další

který si nepřečetl, co vlastně  Mládek řekl. I když stylem hrozným. Měl taky vážené předchůdce, kteří řekli totéž. Kalousek, Drábek, Heger

P. Havlicek 21.3.2013 17:34

A daně...

A s daněmi je to stejné, pane Blažek...

P. Havlicek 21.3.2013 17:33

Jak to vlastně je...

Vážení a milí, ví někdo z vás, jak to vlastně je? Ví vůbec někdo, že živnostník na sociál a zdravotní zaplatí mnohem víc, než zaměstnanec? Výpočet je velmi složitý a proto se do něj nikdo nepouští a raději každý zkouší argumentovat vedlejšími argumentym jako jsou nezávislost na státu, odpovědnost, pracovitost, nízká nemocnost a podobně. Pokud budete chtít, najdete si vzorce, podle kterých lze modelově vypočítat, že živnostník za vyšší cenu odvedenou ze stejného příjmu jako zaměstnanec, nedostane od státu zdaleka takový servis, jako onen zaměstnanec. Pominu nemocenskou, kterou si musí "dokoupit" zvlášť a opět za mnohem vyšší platbu dostane mnohem míně, než zaměstnanec. Modelový příklad cca 25 000,- brutto. To proto, že cca 25 000 slouží k výpočtu minimálního odvodu živnostníka na sociálku. Minimálního proto, že je to minimum, které MUSÍ zaplatit i kdyby průměrný plat si nevydělal. Od toho je minimální, tedy nejmenší a nikoli malinký. Spočtené minimum tedy je pro OSVČ cca 1850,- Kč. kde je obsaženo důchodové a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, které zaměstnanec ze svých 25000,- btto neplatí. Jeho odvod při 25000,- BTTO je 1625,- Kč, tedy o cca 220,- korun méně. Ze SVÉHO příjmu. Dále pak ze svého příjmu zaplatí zdravotní pojištění ve výši 1125,-Kč, kdežto OSVČ musí zaplatit minimálně cca 1750,-Kč. tedy také více ze stejného příjmu. Zaměstnanec má od zaměstnavatele v takovém případě zaplaceno cca 500,- nemocenské pojištění a zaměstnanec od čtvrtého dne dostane zajištěni. V nějaké výši, ale dostane. Je to přibližně 50 - 60%, tedy dejme tomu 400 na den. OSVČ, pokud si dokoupí nemocenskou také za 500,-Kč, nestačí mu už 1850 sociál, ale uz se mu povinně zvyšuje na něco přes dva tisíce a dostane zajištění od 22dne a má nárok na 112 korun dámy a pánové. Pokud namítnete odvody od zaměstnavatele, pak se tedy nebavíme o příjmu 25000, ale o 33500,- a v takovém případě musí OSVČ krvavě stejná procenta doplatit. Takže, prosím, opatrně. Živnostník za svůj život platí více.

P. Čech 21.3.2013 18:45

Re: Jak to vlastně je...

Tak, tak, pane Havlíčku. Tady je aspoň jasně vidět, jak politik ČSSD a ostatní členové, kteří byli přítomni jeho projevu na sjezdu a neprotestovali (souhlasili),   l   ž   o   u    občanům. Lžou jim zde stejně, jako i v případech jiných. Abych však nenapadal pouze ČSSD, podobně a nebo stejně se chovají i jiné politické strany. ODS ústy dokonce pana premiéra, který tvrdil, že   m u s e l  podepsat amnestii, TOP 09, která tvrdí občanům, že S karta je pro ně výhodná a tak bych mohl pokračovat. Všichni politici občanům lžou.

J. Blažek 21.3.2013 16:51

Rada

Podívejte se jak v  průběhu 10 let poklesl výběr daní od OSVČ a jak vzrostly daně zaměstnncům. A pak teprve kecejte svá "moudra".

P. Čech 21.3.2013 18:49

Re: Rada

Také jste v matematice asi příliš nevynikal, že?  Pokud poklesl výběr daní od OSVČ, může to mít, pokud je to pravda, mnoho jiných příčin. Mohl poklesnout počet OSVČ, stát neumí daně vybrat. Zaměstnancům vzrostly daně proto, že jim vzrostly mzdy. Jinak to možné není.

M. Sedláček 21.3.2013 15:02

Když slyším mluvit dobytek

jako je Mládek, napadá mne jestli to zase cssd přepálí a dojde efektu "overkill" jako když se na volební vítězství třásl ten blb Paroubek. Jistá naděje tady je....

Š. Šafránek 21.3.2013 14:42

Mládek versus Kalousek.

Není to tak dávno, co totéž jako dnes Mládek, říkal Kalousek - pouze nemluvil o parazitech. Pokud se oprostíme od páně Mládkova ideového zázemí a motivace a dobereme se podstaty, zjistíme asi toto: zaměstnanec si snižuje daňový základ o děti + příspěvky na odbory (je-li v nich) + zaplacené úroky z hypotéky a stav. spoření. OSVČ si může odečíst 60% paušálně, případně více, pokud doloží patřičné náklady. Já vydělávám zhruba 2/3 příjmu jako zaměstnanec, 1/3 jako OSVČ. Reálné náklady coby živnostník nemám vzhledem k povaze podnikání žádné, ale odvody si vypočítávám pouze ze 40% zisku, zbylých 60% si odečítám jako paušální nezdanitelné náklady. Je to bezva - ale neparazituje má živnostnická polovina na té zaměstnanecké?

To byl samozřejmě fór, peníze odvedené na daních pokládám obecně za vyhozené a jsem příznivcem rovné daně bez jakýchkoli výjimek - je to jediné spravedlivé zdanění, které existuje. Pak nebude nikdo nikomu moci vyčítat ani závidět výhody.

P. Čech 21.3.2013 18:53

Re: Mládek versus Kalousek.

To máte pravdu, pane Šafránku, ale vykládejte to lidem (povětšinou ovčanům), kteří neznají základy matematiky, neumí počítat s procenty a nevědí tudíž co je to většina. To, že procenty vyjádřená rovná daň je nejspravedlivější, nikdy nepochopí, protože když se ve škole probírala procenta, tak zrovna chyběli.

P. Vaňura 21.3.2013 21:50

Pokud jako živnostník nemáte reálné náklady ŽÁDNÉ,

pak s největší pravděpodobností užíváte prostředky, poskytnuté Vaším zaměstnavatelem. Jinak to totiž není možné. Lze ovšem diskutovat o těch 60%.

M. Procházka 21.3.2013 13:44

cenzura

Cenzura mě likvidovala mou zprávu,s podivem,že to je u Astona.

P. Čech 21.3.2013 13:16

Nikoliv pan, ale soudruh Mládek.

Komunista tím, že zahodí rudou knížku nepřestane být komunistou.Omlouvat výrok tohoto soudruha tím, že očekává vítězství ČSSD ve volbách a nějakou upřímností nelze. Soudruh Mládek je politik a jako takový se živí žvaněním. Ostatně žádný politik se neživí smysluplnou prací. Politické strany jsou financovány ze státního rozpočtu, tedy z peněz nás všech. Jinak řečeno, parlamentní politické strany, ale i několik dalších   p a r a z i t u j í  na občanech. Parazitem je tedy i soudruh Mládek. Neumí už ani žvanit, pouze hloupě a navíc urážlivě kecat. Naprosto nechápu, jak mohou někteří ovčané volit ČSSD, když tato má ve svých řadách taková individua.

P. Vaňura 21.3.2013 21:52

Odpověď je jednoduchá, v těch ostatních stranách

sedí Nečas, Kalousek, Drábek a Peak...

J. Rázl 21.3.2013 11:28

Soudruhu Mládku - dík

Můj zesnulý emeritní tiskový mluvčí by řekl: Měli bychom ocenit pana Mládka za to, že otevřeně odhalil skutečnost, že sociální smír je pouze volebním heslem, nikoliv cílem a skutečným důvodem existence této strany, jakož i stran, vzniklých z jejích odnoží.

O. Strýček 21.3.2013 10:00

Vítěz na porážku ...

Pokud ČSSD splní jenom část svých předvolebních bludných slibů tak je zřejmé, že jejich voliči potrestají spravedlivě sami sebe. Ti ostatní již mají sebevědomí a tomu odpovídající zařazení ve společnosti. Mohou se spolehnout sami na sebe.Jsou samostatní a ke svému životu potřebují pouze, aby se jim vláda atd.míchala do života co nejméně. ČSSD chce mít opačný přístup. Je zajímavé, že všichni ekonomové dávají ruce od ČSSD pryč, zůstali jenom Mládkové a voličstvo, které se nedokáže samo o sebe postarat a spoléhá na pomoc zhora. Ta samozřejmě nepřijde.

K. Řežábek 21.3.2013 10:29

Re: Vítěz na porážku ...

Bohužel omyl v poslední větě. 

Pomoc zhora ( z pohledu  příjemců dávek atd.) přijde, když volby dopadnou tak, jak lze očekávat.  Na čí úkor, to už neřeší.

Z. Švrček 21.3.2013 9:33

Znovu

Ivane, znovu Vám tleskám.

M. Košařová 21.3.2013 8:37

Ještě jedna poznámka k živnostníkům.

Živnostníci musí poté, co si odpracují práci která je živí, udělat ještě účetnictví, spočítat si daně, odvody na sociální a zdravotní pojištění, ohlídat všechny termíny poplatků a odevzdání vyplněných formulářů, žádostí, přihlášek a odhlášek. Potřebné vzdělání mají zpravidla ve svém oboru a nikoli v ekonomice a účetnictví. Pokud udělají chybu, jsou státními orgány pokutováni.

Za zaměstnance všechny tyto činnosti dělají specializovaní účetní a personální pracovníci.

O tom, že není příliš výhodné být živnostníkem svědčí to, že jich ubývá. Alespoň podle statistik. Ti, kteří tu tvrdí, jak je to výhodné, by si to měli nejdřív vyzkoušet.

P. Schon 21.3.2013 8:56

Re: Ještě jedna poznámka k živnostníkům.

Na to vám státní zaměstnanec nebo zaměstnanec okamžitě odpoví, když se vám to nelíbí, nemusíte to dělat.

R. Langer 21.3.2013 9:39

Re: Ještě jedna poznámka k živnostníkům.

Tak tak, a tak to prostě dělat nebudou. Jenom nevím, koho socani prohlásí za parazity potom. Ale možná, když náhodou komouši znárodní všechny včetně socanů, a nepřizpůsobivé socany zavřou nebo povraždí, tak už to budou vědět. :-(

K. Řežábek 21.3.2013 10:32

Švarcsystem je výhodný

Praxe ukazuje, že mnozí zaměstnanci pracuji v švarcsystému, tedy jako živnostníci - i když by mohli být  zaměstnanci..  Tedy zjevně je to výhodné !

Proč? No přeci ušetří na daních a zdravotní a sociální dani.

R. Langer 21.3.2013 12:35

Re: Švarcsystem je výhodný

A dělají to dobře, zbyde tak míň k rozkradení od těch skutečných parazitů!

V. Kain 21.3.2013 11:12

Re: Ještě jedna poznámka k živnostníkům.

Mimo toho co jste paní Košařová vyjmenovala patří ještě obrovské riziko a tím je v mnoha případech nezaplacení za vykonanou práci.Mnoha řemeslníkům se stalo a často dneska stává,že objednavatel čeká až bude dílo hotovo i když po celou dobu nevznesl jedinou přípomínku vůči kvalitě prováděné práce.Jen co přijde na placení,tak má spoustu přípomínek a jedinou snahou je snížit cenu.Takových lumpů je mezi investory dost a dost.O tom se státním zaměstnancům ani nezdálo.Ti dostanou svůj desátek z našich daní pravidelně na svůj účet.

J. Rázl 21.3.2013 11:36

Re: Ještě jedna poznámka k živnostníkům.

Můj zesnulý emeritní tiskový mluvčí by řekl: Výborný nápad. Navrhuji zařadit živnosti "Politik" a "Poslanec" do živností licencovaných ve zvláštním režimu. A hned by byl důvod ke zřízení úřadu pro udělování těchto licencí. Oficiální poplatek za licenci by stačil 10 000,-- Kč, výši úplatků bych neomezoval.

J. Veselý 21.3.2013 7:34

Ano

Komunisty měli opravdu vyřešit hned po listopadu a zakázat jim přístup do řídících funkcí i do politiky. Ale to v případě že by se jednalo o změnu systému nebo revoluci. Při této frašce se vše jen přebarvilo a u moci zůstali ti nejhorší z nich. Ti řadoví členové z dílen a továren zůstali u ponku za cenu toho že se jim stále snižuje životní úrověň a ti dravci jsou na tom stále lépe. Tento je jen ukázka kam jsme to dopracovali.

J. Vesela 21.3.2013 17:27

Re: Ano

velmi výstižné

B. Rudolf 21.3.2013 6:00

Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Myslím, že je známo, v jakém smyslu pan Mládek slovo "parazituje" použil. Týkalo se to velikostí rozdílů mezi odvody zaměstnanců a živnostníků. Žádnou "třídní nenávist" k živnostníkům pan Mládek ani nenaznačil.

Nezlobte se pane Pilný, ale Vaše argumenty jsou dogmatické. Nemají žádný vztah k tomu, zda současné odvody živnostníků do státního rozpočtu jsou přiměřené, nebo příliš velké nebo naopak příliš malé.

Možná se budete divit, ale o posouzení této věci tu jde. A Vaše triviální argumenty o braní zodpovědnosti do svých rukou odpovědět na tuto otázku nepomohou.

Pokud jde o bývalé komunisty, také je nemusím. Ale rozlišuji mezi nimi.

P. Schon 21.3.2013 6:20

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Já myslím, že je jasné, v jakém smyslu bývalý člen zločinecké komunistické bandy slovo "parazit" použil. Mimo jiné chce srovnat odvody zaměstnanců a živnostníků. Takže kontrolní otázka. Kdo bude potom proplácet živnostníkům dovolenou, první tři týdny marodění, přesčasy, stravenky.......Upozorňuji že jsem živnostník od 1.1.1989!!!

B. Rudolf 21.3.2013 6:38

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Pokud by pan Mládek opravdu chtěl srovnat odvody živnostníků a zaměstnanců na stejnou úroveň (tak jsem pochopil Vaše slovo "srovnat"), pak by to od něho bylo zcela "mimo mísu".

Jsem přesvědčen, že to tak nemyslel, a že jenom chtěl otevřít diskusi, zda současné nastavení obou typů odvodů je korektní.

Bývalých komunistů se zastávat nehodlám, ale expresivní výrazy blokují jakýkoliv pokus o objektivitu.