Neviditelný pes

GLOSA: Opravdu potřebujeme společnou evropskou armádu?

8.6.2017

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a premiér Bohuslav Sobotka se vyslovili pro vytvoření společné evropské armády v amerických novinách, poslanec ČSSD Roman Váňa na ČT24 a poslanec za TOP 09 Marek Ženíšek na Radiožurnálu.

Prý jsou mnohá nebezpečí, kterým by ta bájná „společná evropská armáda“ mohla zabránit. Bohulibý záměr na zajištění vyšší bezpečnosti a pořádku má ostatně třeba i takový „antikonfliktní tým“, který na Praze 1 nechali ustanovit hodní konšelé, mající starost o pořádek v jim svěřené části Prahy. Patrně jim ale někdo zatajil existenci Policie ČR a Městské policie Praha, které mají v popisu práce to samé, co ta parta nabušených holohlavců.

Předseda Evropské komise i čeští politici mají tentýž problém jako pražští radní. NATO a národní armády jednotlivých členů jako kdyby neexistovaly. Evropské země nejsou ochotny/schopny plnit své výdajové závazky ani na úrovni národních armád, ani v NATO, ale nadšeně chtějí spustit další obranný subjekt.

O tom, jak by asi byla funkční ta společná evropská armáda, se můžeme přesvědčit na jednom společném projektu tohoto typu, který EU provozuje. Ano, je jím FRONTEX. Víc asi není potřeba dodávat.

Ostatně shledávám zajímavým fakt, že nejpozději ve třetí větě všichni čeští politici, které jsem slyšel na dané téma hovořit, mluvili o „společných nákupech vojenské techniky“. Po zkušenostech s pandury a gripeny se domnívám, že zde bude to pravé jádro pudla. Pro německé a francouzské zbrojovky je potřeba najít nová odbytiště jejich produktů. S bezpečností to podle mého nemá moc co dělat.

Frustrované muslimské kašpary za volantem dodávky společná armáda EU totiž nezastaví ani náhodou. A desítky tisíc přistěhovalců, každý měsíc aktivně importovaných z Afriky ve svorné symbióze zločineckých gangů a NGO, také ne.

Text převzat z autorova blogu: https://mepoznamky.wordpress.com



zpět na článek