Neviditelný pes

GLOSA: Opožděné bubny

14.11.2008

S dvacetiletým zpožděním, o to však hlasitěji bubnují tamtamy protikomunistického odboje na poplach.

Lidé bděte, Gottwaldovi pohrobci se zmocňují regionů!

Neuvědomělí voliči mimo Prahu (nejde je holt vyměnit) selhali, a tak budou komunisté spoluvládnout na severu Moravy a na Karlovarsku, a podporovat sociální demokraty na Plzeňsku, ve středních Čechách a na Vysočině. A to není všem dnům konec.

Co takhle na chvíli přestat bubnovat? Krajské koalice se tvoří tak, aby fungovaly ku správě regionů. V krajích se netvoří zahraniční politika státu, kromě čerpání evropských dotací, a ty odpor komunistů k NATO jistě neohrozí. V krajích se nerozhoduje o relevantní legislativě. Krajská hejtmanstva se snaží o chod regionů, nikoli o politické směřování státu. V krajích musí působit koalice stran a jedinců lidsky i odborně schopných spolu pracovat.

Na Olomoucku přece bude naopak vládnout ČSSD s ODS a lidovci, možná i ve Zlínském kraji. S lidovci i v kraji Královéhradeckém a Pardubickém.

Radní za ODS náhle rádi zapomenou na Julínkovy poplatky. Krajské vlády se tvoří podle místních možností (i známostí a sympatií), ne podle ideologických brožurek.

Kdyby se vedle bubnování taky přemýšlelo, přišlo by se na to, že KSČM profituje právě z toho, že má na správě věcí veřejných minimální podíl. Čili žádné skandály, žádné aféry, neboť žádná odpovědnost.

Bude stejně nedotčená i v příštích krajských volbách, když se od letošního podzimu regionálně „namočí“?

Nic nového pod sluncem, říká se tomu Mitterandův efekt. Když vzal francouzský prezident v roce 1981 do vlády tři komunistické ministry, zahájil tím úspěšný proces úpadku komunistické strany ve Francii. V Česku má KSČM vstup do vlády uzamčen tzv. bohumínským usnesením. Zatím je to oprávněná pojistka. S tvořením krajských koalic to ale nemá nic společného.

Tož tak, bubnujte dál.

Právo, 11.11.2008



zpět na článek