Neviditelný pes

GLOSA: Odkaz 17. listopadu 2014

21.11.2014

O odkazu sedmnáctých listopadů z let 1939 a 1945 se toho v předchozích týdnech napsalo a prohovořilo hodně. Po událostech na Albertově roku dvoutisícího čtrnáctého se nyní několik dnů bude debatovat o tom, co vlastně znamenaly davy nespokojenců, vajíčka a červené karty na pražských ulicích v den dvacátého pátého výročí dne, které je symbolicky pokládáno za pád komunismu v Československu.

Centrální postavou pondělních oslav a protestů byl Miloš Zeman, ať již jako aktér vlastního politického repertoáru či jako terč protestujících. Počet lidí, kteří byli ochotni jít do ulic kvůli Zemanovi, není zanedbatelný. Částečně se jim podařilo navázat na strukturu „vajíčkových vrhačů“ proti Jiřímu Paroubkovi z roku 2009 a zřejmě i na podporovatele „pankáče Karla“ z přelomu let 2012/2013. Jejich vystoupení bylo viditelné a vypadá jako začátek masivní kampaně proti Zemanovi, ale navazuje na několikaměsíční „zasíťování“ různých iniciativ pravého středu české politiky. To se neomezuje pouze na Prahu, jak ukázaly nedávné protesty proti Zemanovi na Ostravsku.

Několik tisíc lidí protestujících na Albertově se samozřejmě zdá být „kapkou“ v moři voličů, ale důležitý je jejich aktivismus, který ovládne politický prostor. Medializace těchto aktivit má šanci ovlivnit další lidi. A také propojení se stranickopolitickou sférou, protože iniciativy, které si nedokáží získat podporu ve stranickém spektru či se „přetavit“ do politické strany, mají jen omezené možnosti.

„Zemanocentrický“ 17. listopad 2014 zatím stranickopolitickou scénu příliš neovlivnil. Na situaci se snaží „přiživit“ TOP 09 i ODS, ale je otázka, zda jsou právě tyto strany pro současnou vlnu „protizemanovství“ vhodnou alternativou. Nahrávat jim může postoj vedení ANO, které vůči prezidentovi neutrální, ne-li vstřícnou politiku. To je ovšem ve stínu jiných, více medializovaných aktivit.

Jestliže protestní hnutí potřebují „permanentní“ mobilizaci k udržení v chodu, dal jim nyní prezident Zeman novou metu informací o pozvání ruského prezidenta Putina. Je zřejmé, že pokud by Putin dojel – což není zcela jisté - proběhnou během návštěvy rozsáhlé akce Zemanových odpůrců i příznivců, které nasměrují další vývoj české politiky, a to i vůči vnějšímu světu.

NašiPolitici.cz



zpět na článek