Neviditelný pes

GLOSA: Odfláknutá výzva zelených

13.5.2009

Zelení vyzvali společnost, aby se připojila k petici Pane prezidente, podepište Lisabon! Nic proti jejich svobodnému rozhodnutí oslovit prezidenta republiky nemám. Také bych byl rád, kdyby pan prezident Václav Klaus Lisabonskou smlouvu podepsal, a to přesto, že mnohé jeho věcné výhrady a výhrady dalších našich občanů k tomuto dokumentu sdílím.

Zelení ovšem text výzvy šili horkou jehlou, řekl bych dokonce, že jej odflákli. Hned ve druhé větě textu vkládají prezidentu republiky do úst slova, která nevyslovil, cituji: „Z Vašich dosavadních vyjádření, pane prezidente, vyplývá, že máte v úmyslu smlouvu ratifikovat až poté, co v Irsku proběhne druhé referendum o Lisabonské smlouvě.“

Zelení svou výzvu datují 6. 5. 2009. Stejného data je i vystoupení prezidenta republiky po senátním hlasování o Lisabonské smlouvě, kde mimo jiné z relevantní pozice říká: „Nyní počkám, zda skupina senátorů, jak někteří z nich avizovali, požádá Ústavní soud o další posouzení Lisabonské smlouvy ve vztahu k naší ústavě. Pokud k tomu dojde, nebudu o svém rozhodnutí ratifikovat či neratifikovat Lisabonskou smlouvu uvažovat dříve, než Ústavní soud vydá svůj nález.“

Legitimní právo senátorů obrátit se k Ústavnímu soudu vzešlo, stejně jako oni, z demokratických voleb. Můžeme o nich veřejně pochybovat v důsledku ne zrovna adekvátního volebního systému, ale pokud jej demokratickou vůlí nezměníme, je třeba jeho výsledky respektovat.

V opačném případě nerespektování stávajícího demokratického uspořádání vytváří prostor pro interpretace všeho druhu a zmocnění se moci, jemně řečeno, nedemokratickými prostředky. A to je daleko větší nebezpečí, které ve svých konečných důsledcích ohrožuje také „jedinečné společenství hodnot, které EU představuje“, a které zeleným leží tak na srdci.

Nemohu si přitom odpustit poznámku, že ona jedinečnost společenství hodnot EU je (právem) tím nejrozporuplnějším a nejdiskutovanějším smyslem, na jejichž vytrácení se a neexistenci poukazují odpůrci Lisabonské smlouvy. Spíše než jedinečnost hodnot charakterizují EU nepominutelné ekonomické kvality a rozměry jako jsou volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu a svoboda podnikání. Ona v Chartě EU deklarovaná základní práva, spočívající na zásadách demokracie a vlády práva, jsou v praxi jen chudou příbuznou mocnějších ekonomických bossů a lobbistů.



zpět na článek