Neviditelný pes

GLOSA: Obálková metoda

24.1.2022

Jedním z mediálních hitů je projednávání senátního návrhu, jenž má v Česku instalovat korespondenční volbu poslanců a prezidenta ze zahraničí.

Připomeňme si, že písemnou volbu pro české občany pobývající mimo republiku navrhla vloni horní komora především na základě požadavku krajanských sdružení.

Česká republika je sice jednou z posledních pěti členských zemí EU, která korespondenční hlasování nemá, nicméně to nemožno samo o sobě pokládat za důvod pro její nutné schválení. Možná jsem příliš konzervativní, ale dlouhodobě zastávám názor, že volby jsou natolik důležité, že by měly být vykonány výhradně osobně. Svátky demokracie by prostě neměly být degradovány na úroveň nákupu v e-shopu.

Pokud někdo v ČR nežije, ale chce (z jakéhokoliv důvodu) ovlivňovat, kdo zde bude prezidentem anebo poslancem, měl by si to prostě „zasloužit“. Nezapomínejme, že „Čech nebo Češka v cizině“ ve své domovině zpravidla neplatí daně, takže pokud má někdo ambici působit na to, kdo bude vládnout jeho spoluobčanům ve staré vlasti, tak by neměl jen posílat obálku, ale něco pro to i udělat. Jak se říká moderně - musí částečně vystoupit ze své komfortní zóny.

Dalším důvodem proti je zvýšená možnost volebních podvodů a různých zdržení, či dokonce nutnosti opakování voleb. Nemusíme se ani dívat za velkou louži do USA, stačí mrknout za naše humna do Rakouska. Autor této glosy ostatně žije na „předměstí Vídně“ - tedy v Brně, a rakouská zkušenost s tímto typem realizace volby ho hodně budí ze spaní.

Nejeden ústavní právník rovněž spatřuje negativum korespondenční volby v nemožnosti důsledně zaručit tajnost takové volby.

Sečteno a podtrženo: naši spoluobčané žijící v zahraničí mají možnost volit na zastupitelských úřadech ČR. Jistě, je to spojeno s námahou a někdy i s nemalými náklady kvůli horší dostupnosti ambasád z odlehlejších míst. Á propos, jakou energii vydává tamní zájemce o volby do studia programů a kvalit kandidátů v ČR? Jaký potom má taková volba vlastně smysl? Mám za to, že volba z ciziny by měla být nadále něčím výjimečným.

Autor je právník

Právo, 18.1.2022

**********************

Úvahy o veřejném právu

Úvahy o veřejném právu

Kniha JUDr. Petra Kolmana je dílem převážně právně-teoretickým, ovšem se značnou ambicí být i praktickým rádcem osobám, které se potýkají s některým úskalím vyplývajícím ze současného veřejného práva.

Publikaci je možno zakoupit zde.

Petr Kolman


zpět na článek