28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: O prázdných heslech

Petr Fiala ve svém posledním rozhovoru pro Pravý břeh obhajuje význam hesla ODS do krajských(!) voleb „Patříme na Západ, ne na Východ“ jako naprosto přirozený, „jak pro člověka dýchání“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hanzlík 21.8.2016 13:50

Pohyblivý středoevropský prostor

Nedá mi to abych nevázaně poukázat na mentální labilitu našeho prostoru. S pohledu Západu je to "méněcenný" prostor a z pohledu východu je to jednak určitý civilizační "vzor" ale také potenciální kořist. S hlediska dávné historie je západ dědicem římsko-křesťanským a východ dědicem trosek byzantsko-křesťanské říše, která skončila pod kopyty plnokrevníků muslimských dobyvatelů. Ti svou kořist vybydleli po svém a pohrobci východní “rozmělnili” odkaz ve stepích konfliktů s mongolskými a vikingskými nájezdníky. Jelikož je středoevropská realita přece jen kulturnější, uchovala si ambivalentní ideologickou formu odkazu cyrilometodějské tradice zaniklé Velkomoravské říše a chorobnou kritiku západně orientovaných Přemyslovců. Historický konfesní rozkol ještě tuto ambivalenci posílil a tak jsme se stali velice "úspěšnými" pacienty s nutkavou ztrátou identity. Jaká je to diagnóza? To nechám na vás.

P. Princ 21.8.2016 20:30

Re: Pohyblivý středoevropský prostor

Existují-li vůbec lidé trpící ztrátou identity, vyvolanou jakýmsi konfesním rozkolem kdysi v hlubinách středověku, pak je mi jich upřímně líto.

J. Jurax 21.8.2016 20:43

Re: Pohyblivý středoevropský prostor

"Jelikož je středoevropská realita přece jen kulturnější, uchovala si ambivalentní ideologickou formu odkazu cyrilometodějské tradice zaniklé Velkomoravské říše a chorobnou kritiku západně orientovaných Přemyslovců. Historický konfesní rozkol ještě tuto ambivalenci posílil a tak jsme se stali velice "úspěšnými" pacienty s nutkavou ztrátou identity."

Prostě nesmysl. Dnešní mentální labilita prostoru a ještě nutkavá ztráta identity jako následek dějů odehrávajících se před víc než tisíciletím?

A ještě - "S pohledu Západu je to "méněcenný" prostor" - nejspíš proto, že onen západ se pokoušel nesčetněkrát onen prostor neúspěšně dobýt a podmanit ... :-)

J. Hanzlík 21.8.2016 13:05

Konfekční výprodej

Autor zvažuje jaký dres si vybrat a nakonec vyvozuje, že není žádnou hanbou být nahatý. Ale bez legrace, klíč k volbě je jinde! Je u kořenů sdílené civilizace a nikoliv ve výčitkách, že někdo ve společném prostoru selhal. Každopádně jsem pro slušný a slušivý dres a nahotu ponechme těm, kteří mají jen svou ideologií, s kterou si sotva zakryjí své genitálie.

V. Vaclavik 21.8.2016 0:22

Dnes Sebesta prebiji i politika

a to je co rict.

Na Zapad patrime, at se nam to nekdy momentalne libi, nebo ne, nebo se snazime toho zreknout, nebo nam nekdo dava najevo, ze nepatrime. Prinalezitost k Zapadu, tedy Zapadni civilizaci, urcuji dlouhodobe rysy a vyvoj spolecnosti urcitym smerem a nemeri se to bohatosti, to je jen snobismus.

J. Macků 20.8.2016 16:18

Příslušnost k západu.

Ono to s tou naší příslušností k západu nebylo nikdy tak moc žhavé (tedy z pohledu zemí na západ od nás). Namyšlenost koloniálních velmocí byla vždy značná, Německo získalo kolonie až značně pozdě z historických důvodů a jejich sebevědomí tím značně trpělo. Středoevropský prostor byl od nepaměti středoevropský prostor, tedy ani součást Německa, ani Ruska. Nejen představitelé západních států se na nás dívají přezíravě, vyjádření Chamberlaina, že nepůjdou do války kvůli malé zemi, kterou nikdo ani nezná, nebo současného francouzského ministra, že jsme propásli okamžik, kdy jsme měli mlčet, leccos naznačuje. Když si vzpomenu jaké blbce z nás dělali při zaměstnávání, přechodná období na kolik let. Teď si tam pustili miliony lidí bez evidence, zdá se, že jim pracovní trh nenaruší. Britové dělají pitomce z polských instalaterů, kteří jim berou práci. Možná je lepší se necpat tam, kde nás nechtějí.

J. Lancik 20.8.2016 16:36

Re: Příslušnost k západu.

Pane Macku, poukazujete na Chmberlainova slova, ze UK nepujde za malou vzdalenou zemi bojovat. Vzpomente na rok 2008 kdy Putler zakerne prepadl Gruzii. Ta tri roky predtim pozadala o prijeti do NATO a byla odmitnuta frankonemeckym odporem. Vzpomente na dizkuzi kolem toho na NP. Jak nekteri diskuteri pomlouvali Gruzii a jeji vnitrni pomery. Presne tak se o nas mluvilo ve Francii a UK v roce 1938. Nekteri nasi diskuteri se vyjadrorovali o Gruzii stejne pohrdlive jako o nas sveho casu Chamberlain. Za co lepsihi se chcete vydavat pane Macku?

Jen tak mimochodem; hlasovani v britskem parlamentu o mnichovske dohode, byla priblizne schvalena priblizne 55% pro, 45% proti. Zadna vyrazne vetsina.

J. Kyselková 20.8.2016 16:18

Mírná oponentura Institutu ?

Tento bouřlivý názor, že jsme zápaďáci, jsem skousla. Nějak je mi to vlastní. V ODS je zřejmě názorová rvačka. Mně se velice líbí heslo ODS "Zjedušme byrokracii !" Hurá ! Už pan Kubera (a paní Šiktářová dnes na RPlus) říká - za každý nový srozumitelný zákon zrušme pár starých zámotáků a mnoho slov !

M. Prokop 20.8.2016 21:19

Re: Mírná oponentura Institutu ?

Šichtařová.

J. Kyselková 20.8.2016 21:44

Re: Mírná oponentura Institutu ?

Já to flákám a taky koukám jsem něco "zjednodušila". Vyjadřuji se buď emotivně, nebo heslovitě, sem tam nějaká hrubka, ale pracuje se na tom. Literát ze mě nebude.

K. Vyšata 20.8.2016 13:38

Pokud bych si měl vybrat

mezi východem reprezentovaným agresivním Ruskem a západem reprezentovaným agresivním Německem, byl bych v rozpacích. Němci nás obsadili a pár stovek tisíc vyvraždili, Rusové nás osvobodili, posléze obsadili a také nás to stálo téměř dvě stě obětí. Asi zůstane to, co nás provází staletí, odolávat rozpínavosti obou reprezentantů a tiše se tulit uprostřed. Přežili jsme staletí a snad přežijeme dalších pár let. Porovnávat hrozby tlaku Ruska a tlaku Německa, které nás chce změnit na muslimskou republiku je zbytečné, musíme se na obě zdrcující budoucnosti připravit.

V. Křepelka 20.8.2016 10:42

Takové heslo je nezbytné

V době neskutečných proruských blábolů pana prezidenta

P. Harabaska 21.8.2016 14:41

Re: Takové heslo je nezbytné

V době neskutečných protiruských blábolů mnoha jiných politiků.

J. Jurax 21.8.2016 21:01

Re: Takové heslo je nezbytné

Politikové blábolí bez rozdílu směru blábolení a fangle, v jejich stranických barvách blábolí ...

P. Zinga 20.8.2016 10:19

Mám za to,

že už K+K byla považována za středoevropskou mocnost a hranice Čech se od té doby neposunula na Západ ani o centimetr.

Celé to blábolení mi připomíná, jak jsme řvali, že chceme do Evropy. Byli jsme někdy někde jinde?

P. Harabaska 21.8.2016 14:43

Re: Mám za to,

Ano. Mnozí řvali, že chceme do Evropy, ale někdy se mi zdá, že jsme se dostali někam úplně jinam.

J. Jurax 21.8.2016 21:02

Re: Mám za to,

No, do EU. To není totéž ...

V. P 20.8.2016 8:18

Článek je pěknou ukázkou toho

že čtyřicet let v ruské sféře vlivu některým myslitelům okolo Václava Klause nestačilo.

M. Prokop 20.8.2016 8:22

Re: Článek je pěknou ukázkou toho

A také úrovně vašeho chápání psaného textu.

P. Scheck 20.8.2016 4:38

Pane Šebesto

Pane Šebesto, musím uznat, že jste mne jako člověk hlásící se k Institutu Václava Klause, docela mile překvapil. Váš příspěvek je krátký a výstižný. Kéž by se toho vždy držel i váš šéf. Ale chápu ho. Ono tvrdit, že bílá je tak trochu šedá a potom obracet, že šedá je vlatně taky tak skoro černá, dá práci...

J. Babička 20.8.2016 0:08

poznámka

Jo to již říkal ,i Beneš. Budme mostem mezi východem a západem. A zapoměl, že po mostě se šlape.

P. Scheck 20.8.2016 4:30

Re: poznámka

Velmi vtipné a výstižné, pane Babičko!

P. Princ 20.8.2016 8:01

Re: poznámka

Ten ouřada měl i tragičtější úlety.

J. Farda 20.8.2016 11:32

Re: poznámka

Což připomněl Jan Masaryk a po čase byl skočen z okna!