19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: O manželství a podobných vztazích

Předvolební slogany ve smyslu „Vaše auta do Bruselu nedáme“, „Kvůli snížení vašich daní si roztrháme těla“ a nynější výkřiky ve smyslu „V drahotě vás nenecháme“ mi připomněly starý, poněkud feministický, ale pořád dobrý vtip, v kterém na dotaz „Kdo je to manžel?“ následuje odpověď „To je muž, který obětavě a usilovně pomáhá své ženě řešit problémy, do kterých by se nikdy nedostala, kdyby si ho nevzala“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 18.10.2021 23:37

Váš příměr jsem pochopil a shledal ho chybným. Zkuste na to přijít raději vy.

P. Blecha 18.10.2021 21:18

Nepochopil jste můj příměr, ale nevadí, třeba na to ještě přijdete.

J. Herink 18.10.2021 20:32

Naprosto souhlasím. Již dlouho mám neodbytný pocit, že se u nás stále více "překupničí" a stále méně produkuje.

V. Kain 18.10.2021 18:51

Kompenzace a nižší DPH nám nezajistí cenově výhodný proud do zásuvek.Takže od Babiše a jeho věrného psa Havlíčka tak jako vždycky jenom kecy,kecy a zase jenom kecy.

V. Kain 18.10.2021 18:48

Ale ti jsou chráněni ozbrojenou velmi silnou ochrankou.

Z. Lapil 18.10.2021 18:46

Ba ne. Lidl a Kaufland a Bohemia energy jsou mými obchodními partnery. Kde berou zboží, to mi je naprosto jedno. Já chci plné regály a obchodník mi je zajistí, někdy, jako teď elektřinu a nedávno třeba máslo, skrze vyšší cenu čili menší spotřebu. Byl-li by Lidl nebo kdokoliv takový trouba, že by se mnou podepsal smlouvu "dva roky ti budeme dodávat másla, co hrdlo ráčí, a to za ???50,- Kč za čtvrtku" splakal by - před těmi dvěma roky nebo kdy byl ten cenový skok - nad vejdělkem.

Což se evidentně letos podařilo obchodníkům energetickým.

Z. Lapil 18.10.2021 18:37

Tak nějak.

Děje se přesně to, co věštím od chvíle, kdy jsem se dověděl o konečných zásobách ropy: ceny rostou a vláda, místo aby to nechala tak a nutila lidi šetřit, tak zdražování zarazí a otevírá tak dveře spotřebě omezených zdrojů dle libosti.

R. Langer 18.10.2021 14:54

No, tak to si tu EU teprve teď pořádně užijete. ;-D

L. Žaloudek 18.10.2021 14:35

Bylo by to jednoduché, jenže jak byste dnes poznal, kterému výrobci máte zaplatit? Obchodníci jsou jediný způsob, jak v praxi realizovat nemonopolní maloobchod...

J. Stehlik 18.10.2021 12:11

R^. Jak se říká. Zásadní je rozdíl mezi situaci, kdy je převis nabídky a nebo naopak převis poptávky.

Převis nabídky škubete prodávající a převis poptávky naopak kupující. A to platí u všeho. Jak potravin, či bydlení nebo ty energie.

L. Písařík 18.10.2021 11:39

Taak to budete,pane, nyní jásat, tož dobré jásání.

J. Novák 18.10.2021 11:04

434 obchodníků (šmejdů)s EE v ČR umožnili poslanci podvádět důvěřivé občany, PVE = Přečerpávací Vodní Elektrárny pro akumulaci EE z OZE odmítají ochránci ŽP, současná EE KRIZE je žádoucí cíl všech politiků ČR i EU,

....historička řídí Energetiku v EU Kadri Simson, ještě více holičů do důležitých funkcí a zkáza je jistá

M. Hoblík 18.10.2021 9:36

Zbytečně mnoho otázek! Babiš byl naše prokletí, EU nám byl čert dlužen...

F. Navrátil 18.10.2021 8:46

V současnosti už neexistuje reálný trh, ale bublina překupnictví. S energetikou se to snad dá ještě nějak zašolíchat, ale velký třesk nastane, až praskne bublika bankovnictví.

J. Nevrkla 18.10.2021 8:12

Nejrozumnější by ovšem bylo tou tyčí vypraskat ty, kteří nastávající krizi působí, to je jediná cesta ven ze šlamastiky.

V. Církva 18.10.2021 7:47

Trochu se odkloním od tématu. Řešením bydlení pro mladé a sociálně slabší pracující není stavba obecních bytů (když bytů až tak moc neubývá a dětí až tak moc nepřibývá), ani nižší daně na bydlení ale vytvoření mechanismu aby se trh hýbal a byty prodávaly. Ani jedna ze stran voleb toto řešení neměla, možná s výjimkou Lipovské.

Stejně tak rozumné ceny energií nevyřeší příspěvky ani snížení daně, ale odstraňování příčin. Burza může být příčinou omezování výroby elektřiny, pak jsou ale zase špatně nastavené mechanismy. Třeba to pověstné kšeftování s emisními povolenkami. No a pokud se v Ostravě zavírají doly a u nás postavilo jenom pár solárů a žádný nový jaderný blok, dalo se leccos očekávat.

Pravda, když jsme to ignorovali, je třeba řešit problémy i dočasně, ale jak, když prostě elektřina (= uhlí, plyn) ve světě není. Snížením daně i dotací ji nevyrobíme.

Tak pak jedině vystrčit zadek na EU, poklona Rusku, ignorace emisních povolenek a hurá otevřít uhelné elektrárny a teplárny na mazut.

V. Církva 18.10.2021 7:32

Tak těch 120V znamená větší ztráty a jak píšete nutnost tlustších kabelů a to 4 násobně víc mědi. Zabít 120V dovede ale trochu méně snadno. Dnes se už montují proudové chrániče, které Vás zachrání lépe i s těmi 220V.

Co se týká prodeje elektřiny, to je jiná věc. A zdá se že to o moc lepší skutečně není. Z možná celkem dobrého nápadu burrz a akciových trhů obecně, se stalo něco co slouží především určité elitě a čím dál míň skutečné konkurenci, zlevňování a modernizaci průmyslu.

Pravičáci nadávají na levičáky že okrádají lidi přes daně, platby neziskovkám, což je pravda. Levičáci nadávají pravičákům za šmelin,y které slouží jen k nákupu jachet, jetů, hradů a ostrůvků, což je taky pravda.

P. Blecha 18.10.2021 6:52

Váš příměr je nejapný jako dodo. Lidl a Kaufland nejsou Bohemia Energy, ale ty dráty, po kterých vám ta elektrika domů teče. Zkuste se nad tím zamyslet, jak se změní váš život, když zmizí obchody, a jak se změní váš život, když zmizí někdo jako BE. Určitě na to přijdete.

V. Kolman 18.10.2021 6:31

Z trochu jiného soudku - z "dřevních" dob elektřiny:

Za mého mládí (za elektrickou energii se platilo jednou měsíčně výběrčímu) existovala, co si pamatuji pro maloodběratele "denní a noční" sazba. Žádné poplatky za distribuci, žádná t. zv. "zelená" energie. Platilo se v hotovosti z ruky do ruky ve dveřích bytu a dokladem byla cca 2 - 3cm široká papírová, cca 20cm dlouhá nudlička. Stručné jasné - jednoduché - přehledné!!

Na mnoha místech bylo napětí pouhých 120V. Sice tlusté dráty, ale téměř nikoho elektrický proud tohoto napětí nezabil, pokud se zrovna nefénoval ve vaně. Zlí "imprálisti" v USA mají 120V dodnes;-D;-D;-D

P. Labaj 18.10.2021 2:19

Prvoplánově to sice zní dobře. Elektřinu nevyrábějí, ale jenom přeprodávají, tak jsou to překupníci, příživníci a vůbec parazité.

Ale takový Kaufland nebo Lidl taky potraviny nevyrábí. A nějaký vesnický obchod už vůbec ne. A i pokud bychom vynechali ty, co se setkávají přímo s koncovými zákazníky, tak různé velkoobchody taky nic nevyrábějí.

Ten aspoň náznak trhu s energiemi zase taková úplná pitomost možná není/nebyla. Nechci BE a další padající obhajovat, nakonec díky krachu mého dodavatele EEE se mě to taky týká. Ale v tomto konkrétním případě, kdy se skokově změnily poměry na trhu energií, dávám vinu spíš lidem o několik pater výš, než jsou tyto firmy.

Je ale samozřejmě pravdou, že asi měly být obezřetnější při sjednávání fixních prodejních cen. No - do budoucna už budou obezřetní všichni prodejci. A ve prospěch zákazníků to určitě nebude.

J. Bartoš 18.10.2021 0:39

Uhodil jste přesně hřebíček na hlavičku, EU a politici přisluhovači vyrobili spekulanty! Kdo zato zodpovídá my a pan Fiala nám dnes nabízí příspěvky na bydlení, no nekup to.