Neviditelný pes

GLOSA: O kořenech

12.12.2008

Tvůrce metafor Mirek Topolánek o sobě na kongresu promluvil jako o topolu s hlubokými kořeny. Ty kořeny prý ale má i starý pařez, dodal s myslí obrácenou k pražskému Hradu. Po kongresové volbě nejužšího vedení ODS ale předseda sám připomíná spíše topol kořeny obklopený.

Usnesení z vysočanského sjezdu začíná zábavně – „poděkováním všem členům ODS za kvalitně odvedenou práci ve volební kampani“. Přitom právě špatný prodej velkých myšlének byl dle kongresových projevů příčinou debaklu. Takže poděkování za prohrané volby? Proč by ne, vždyť i modří vrcholové, za volební Waterloo nejvíc zodpovědní, se vůlí delegátů pevně zakořenili nanovo ve svých funkcích.

Hvězdou kongresu se stal Ivan Langer, co projev, to herecká etuda. Však sám předseda si o jeho účast v nejvyšším vedení řekl a byl vyslyšen. Přitom ale Topolánek potvrdil, že boj proti korupci, jeden z pilířů modrého programu, zůstal jen na papíře. Není náhodou populární „Íčko“ právě za tohle spoluodpovědný? Odměna stíhá odměnu, a Petr Bendl, co nejdřív zradil Topolánka a vzápětí pro změnu Béma, si za charakterovou pevnost vysloužil od delegátů funkci místopředsedy. Teď si už smí říct i o ministerské křeslo.

Mezi kořeny obklopující topol se nedostal Evžen Tošenovský, nositel velkého zklamání kongresu. Chlap jako hora, do mikrofonu však nepřesvědčivě blekotající, a hlavně vždy připravený vyhnout se přímému střetu, utéci z boje. To měla být naděje modré změny? Člověk skvělé pověsti, silných slov a nulové vůle k činu to opět vzdal.

Díky dofunkcevzetí Davida Vodrážky došlo ve Vysočanech aspoň k jedné změně. První místopředseda by měl být místo koaličně vázaného Topolánka hlavním beranidlem stranické politiky, prosazování modrého programu, hlídání vnitrostranické jednoty. Jenže ouvej, on to bude dělat pouze na vedlejšák vedle svého starostování. Chápu, jeho zvolení je úlitbou protitopolánkovsky naladěné Praze. Zatím se o něm ví, že je místopředsedou pražské ODS a členem zastupitelstva hlavního města, bubnuje rokenrol a dává přednost hranatým krabicím před Kaplického „žabím hlenem“ a „chrchlem “ na Letné. A že umí starostovat. Bude to stačit ke slibovanému triumfu ODS v parlamentních volbách?

Nový kořen ale vlastně žádný úspěch nepotřebuje. Když ostatním zajistil volební debakl udržení funkcí, jistě ani on nebude výjimkou.

Právo, 9.12.2008



zpět na článek