25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Nestoudné tvrzení Paroubka

11.9.2009

Ústavní soud rozhodl o stížnosti poslance Melčáka. Vyhověl jeho námitkám a zrušil zákon, který krátil volební období poslanecké sněmovny. Volby tak v říjnu nebudou. Jen zcela neinformovaný a nezkušený člověk si ostatně mohl myslet, že to dopadne jinak. Pokud by totiž ÚS rozhodl o Melčákově stížnosti opačně, tj. zamítl jí, vystavil by si pětku jako hrom.

V záplavě komentářů politiků, kteří vesměs rozhodnutí ÚS „respektují“, se přeci jenom našel jeden „slabý hlásek“, a to barytonek Paroubka. Ten se podle Novinky.cz vyjádřil pro deník Právo takto:

Podle Paroubka budou politici v příštích hodinách a dnech hledat jiné možnosti. "Pokud budou platit politické dohody z počátku tohoto týdne, měly by se předčasné volby uskutečnit 6. a 7. listopadu,“ řekl Právu Paroubek a dodal: "Můj soukromý tip je, že některé strany se to budou snažit komplikovat.“
Konkrétně se podle Paroubka jedná o lidovce a Stranu zelených, které mají podle posledních průzkumů jen malou šanci na vstup do poslanecké sněmovny. "Je zajímavé, že Melčákova stížnost přišla až ve chvíli, kdy se ukázalo, že vítězství ČSSD je neodvratné,“ podotkl Paroubek.

Paroubek tak de facto přejímá pitoreskní teorii MfD, o které jsem tu psal nedávno. Podle ní totiž za ústavní stížností poslance Melčáka stála ODS, která se „bojí porážky“. Paroubek vlastně tvrdí to samé, jen v opačném gardu (vítězství ČSSD je neodvratné).

Máme tady podle Paroubka novou Kubiceho zprávu, která stála za porážkou ČSSD dle Paroubka v roce 2006. Roli této zprávy převzal poslanec Melčák svou stížností a ÚS, který stížnosti vyhověl. Pokud tedy ČSSD volby v listopadu prohraje, neobrátí se náhodou Paroubek na ÚS se stížností na to, že ÚS neústavně zasáhl do volební kampaně? Vůbec to nelze vyloučit. Tahanice o předčasné volby také ostatně nemusí skončit. Listopadový termín je shodou okolností výročím bolševického puče v Rusku, který byl u nás dlouho oslavován jako VŘSR. Navíc je pouze deset dní před dvacátým výročím listopadového převratu v Československu. A pokud vezmeme v úvahu i to, že ČSSD svou permanentní volební kampaní znechutila i některé své sympatizanty, pak jsou obavy Paroubka z toho, že volby prohraje, na místě.

Autor je člen ODS