Neviditelný pes

GLOSA: Není každý politik sviní

28.2.2009

V poslední době se velmi rozmnožil názor, že každý politik myslí jen sám na sebe. V mnoha případech je to skutečně pravdou (viz nezapomenutelný případ pana Drymla a jeho „většiny pro lidi“). Ale věřte nebo ne, jsou i politici, co skutečně myslí na obecné dobro a pracují pro lidi.

Já se považuji za svým způsobem politika. Ač nezastávám žádnou volenou funkci, myslím si, že jsem odvedl jistou práci na nejnižší možné úrovni, v komunální politice na malém městě. Sestavovali jsme jistý plán rozvoje města. Neplynula mi z oné práce, do níž jsem vložil nejednu hodinu, ani koruna. A přesto jsem k ní přistupoval zodpovědně a se zájmem. Jsou totiž mezi námi lidé, kteří nejsou lhostejní k tomu, co se děje kolem, jsou i lidé, kteří chtějí učinit cosi, co by mělo kladný vliv.

Nikde není napsáno, že kladný vliv tak, jak ho vnímá ten, kdo ho činí, musí být kladný pro všechny, ale ten, kdo jej činí, má zcela čisté svědomí a ví, že tak činil zcela v dobrém zájmu. Každý jistě v určité chvíli pocítil, že se musí něco udělat, že současná situace je neudržitelná. Kdo z nás se ale odhodlal to opravdu udělat?

Nebuďme lhostejní. Snažme se udělat pro svou komunitu, pro svou obec, pro svůj kraj a v důsledku pro svou zemi něco, co se nám za nějakou dobu vrátí. Prezident Spojených států Kennedy prohlásil, že každý Američan by se neměl ptát, co může udělat jeho země pro něj, ale co může on udělat pro svou zemi. Věřte mi, že jsou mezi námi i tací, kteří se naprostou stejnou otázku ptají sami sebe každý den a každý den se snaží najít něco dalšího, co by mohli udělat ne pro sebe, ale pro ty, co vidí kolem sebe.

Není každý politik sviní. Málokterý politik je sviní. Drtivá většina politiků vkládá celý svůj život do těch, pro které pracuje. Co takhle taky něco málo udělat?



zpět na článek