19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: Nechte restaurace konečně na pokoji!

Vláda se po krátkém uvolnění plošných opatření rozhodla opět dupnout na ty, kteří tzv. protikovidovou politikou trpí asi nejvíce, a zkrátila provozní dobu restaurací o dvě hodiny. Má to být reakce na víkendový růst čísel nakažených.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 9.12.2020 21:10

Bohuzel se vlada vubec nepolepsila v emisi nesmyslnych, nelogickych a nicim nepodlozenych protiepidemickych opatreni, casto protichudnych. Proto uz si nemyslim, ze je za tim jen obycenjna neschopnost, ale je zatim zamer. Je zamerem likvidovat stredni tridu.

J. Vintr 9.12.2020 20:36

Tady někdo vtipně glosuje počínání soudruha ministra zdravotnictví:

http://nonserviam.cz/nerozcilujte-pana-ministra-nebo-uvidite/

J. Kratochvíl 9.12.2020 17:40

Čím více restaurací zkrachuje v důsledku pandemie tím lépe. I bez důkazů i když ty vláda předložila je jasné od samého začátku pandemie, že hospody jsou hnízdištěm rozšiřování coronaviru. Toto pochopitelně, restauratéři nechápou a chápat nechtějí. Jsou to jenom řvouni a vypití mozkové.

V. Kain 9.12.2020 18:00

Kubeš s Kratochvílem jste jenom ubohé závistivé levičácké nuly.

J. Vintr 9.12.2020 20:55

Restaurace jsou soukromými podniky, do nichž jejich majitelé vložili finanční prostředky a které kromě jich samotných živí i řadu dalších lidí. Nejen personálu, ale i externích dodavatelů. Všichni tito lidé jsou zpupnou a nezodpovědnou politikou naší vrchnosti existenčně ohroženi. Podobně jako velké množství jiných profesí. To, že vy mezi ně zřejmě ještě přímo nepatříte, neznamená, že to neuškodí i vám. Když se podělá ekonomika, odneseme to všichi.

O. Mayer 9.12.2020 21:55

.. a teď si zase představte jiný scenář: jste majitel malé fabriky, ve které pracuje půlka vesnice (vložil jste do ní svoje všechny finanční úspory) a v pondělí ráno zjistíte, že 2/3 vašich zaměstnanců jsou na neschopence, protože se minulou soubou nakazili v rámci mikulášské trachtace v místní putice. V lepším případě se vám podnik na 3 neděle úplně zastaví (protože co do délky pracovní neschopnosti se u nás nijak nežinýrujeme, v horším třeba nesplní zákazka a na to konto krachnete (a všichni zamněstnanci skončí na pracáku) . Co je ekonomicky horší, ta fabrika nebo jedna zavřená putika (která ostatně, pokud je po ní poptávka, dříve nebo později zase otevře- i když samozřejmě třeba s jiným majitelem).

J. Vintr 9.12.2020 22:24

Podle dosavadního průběhu "pandemie" zcela nereálný scénář, že by tolik lidí najednou onemocnělo. Nanejvýš zasáhne státní buzerace, která ty zaměstnance pošle do zbytečné karantény.

L. Kubeš 9.12.2020 16:29

Zavření hospod vyvolává automaticky revoluci pivních skautů, kde budou chudáci trávit svoje večery? Snad ne proboha s vlastní manželkou?? ;-D A kde budou Piráti balit svoje jointy? Pod pouličnhí lampou to jde blbě :-(

V. Církva 9.12.2020 15:33

Není autor právník, nebo tak něco? Kolem PSA pracovali analytici s modely. Možná je chyba že nám je neukázali, ale.

Autor má možná známé restauratéry, ale nikdy nebyl v hospodě. I selským rozumem je jasné že alkoholem a ponocováním oslabená i umunita a dlouhý pobyt v uzavřeném prostoru je dostatečným rizikem nákazy. V obchodě tak dlouho nepobýváme, i když se tam zase vystřídá víc lidí. Divím se sice že vláda neřeší dálkovou dopravu, ale budiž.

Z hlediska restauratérů a obchodů. Vláda i oni sami sebe by samozřejmě měli podpořit. Výdejní okýnka, nulové zdanění. A hospody zase řešit rozvážku. Osobně bych napálil cla na dovozy z Číny a z toho hradil podporu restaurací a prodejen, případně nechat Číňany zaplatit za covid.

Bohužel bez vzájemnosti to nejde. Nařízení pomůžou nemocnicím a nemocným, zavřeným hospodám se musí taky pomoct. Jinak budeme jednou bez nich. Ale řešením určitě není nechat šířit

Ale šlo to i bez zavření. Důsledným trasováním eRouskou, dodržováním doporučení. Jinak pokud si autor myslí že se opatření projeví za 14 dní, asi neví že 14 dní je extrémy, ěžně je inkubační doba 5dní. Kdyby lidé zůstali doma když je jim zle, bylo by všechno jednodušší.

J. Vintr 9.12.2020 20:46

I "analitici" se můžou (mírně řečeno) mýlit a jimi vyprodukovaný model může být naprostá pitomost. U toho takzvaného PSA to platí stoprocentně. Podívejte se třeba, jak ti chytrolíni počítají to "magické číslo" kterým nám soudruh ministr vyhrožuje:

https://www.institutvk.cz/clanky/1667.html

V. Církva 9.12.2020 13:54

Tak jistě hospod a restauratéru by nám mělo být líto. Po té co jsem v letě viděl jak mi "myli" sklenici od piva a jak se skutečně rozjela pařba 1liga s tím ale trochu problém mám.

Myslím ale že vláda vychází z reálu. Jinak ,odhadem a atéra, kde se šíří covid? Rodiny vynechám, tam žít musíme, firmy podporují home offiy, testování. Zbývají tak dopravní prostředky, tam bych vyžadoval limity převážených. Pak nákupy, při rychlém nákupu a dodržování odstupů bych toto nutně nezavíral. V hospodách jsme ale dlouho, při jídle bez roušky a někdy blízko u sebe. Po 20 hodině ubývají zábrany.

Nevím jak restauraterům pomoct ale šance přenosu hlavně po večerce tam je.

P. Vychodil 9.12.2020 20:08

no, cirkvovi bych určil večerku tak na 17:00...

M. Ejem 9.12.2020 13:17

Na rozdíl od autora nevěřím tomu, že vláda chce úmyslně poškodit restaurace a hospody. To vše je jenom stupidní, nelogické a musím říci hloupé, rádoby aktivistické, přemýšleni a jednání poradců ministra Blatného, který se stal-také bez jakéhokoli vlastního názoru- jejich hlásnou tvorbou. A bohužel vláda nemá žádné záchranné mechanismy proti blbosti.

J. Strakoš 9.12.2020 14:47

Taky si myslím, že je to jenom hloupost a ne záměr.

Stejně jako potření malých obchodů a stejný sortiment prodávaný pouze v marketech. Nebo nedělní prodej.

P. Kubáč 9.12.2020 13:11

Problém je v tom, že léta "demokratického" režimu vedla k selekci - nikoliv odvážných lídrů, kteří umí přijmout a veřejnosti vysvětlit riziko, ale k selekci rozechvělých ratlíčů, kteří na sebe z kanceláří poštěkávají a čekají na chybu konkurence.

Tento žalostný stav vede až na nejvyšší místa. Zmatený Fiala, nebo premiér - velkopodnikatel za státní prachy....

Pozoruhodné je, že třeba i bolševik vedl k selekci lidí určitého typu "vepřových hlav" ..... Pokud se fušeři dostanou až na nejvyšší posty - asi není politické zřízení daného státu úplně v pořádku.

J. Vintr 9.12.2020 11:49

Motivace současné vládní covidové buzerace národa je nejspíš ta, nahnat co nejvíc lidí na očkování. Jedni tam půjdou ze strachu a druzí proto, aby se zbavili té buzerace.

J. Svoboda 9.12.2020 11:50

Jistě, dostali přece zaplaceno od Soroše za to, že do lidí dostanou čipy od Billa Gatese. Rv

Pěkný den.

J. Vintr 9.12.2020 12:23

I bez čipů je vakcinace minimálně obrovský kšeft.....

I. Schlägel 9.12.2020 12:57

Léčení nemocí je větší kšeft než prevence v podobě očkování.

J. Vintr 9.12.2020 15:16

Jenže tohle kšeft úplně navíc a pro jiné lidi.

S. Kubů 9.12.2020 11:42

Nedorozumění zjevně spočívá v tom, že část diskutujících se domnívá, že běží o pražáky, aby nemuseli konzumovat večeři někde na parapetu a popíjet k tomu pivo z pytlíku.

Ve skutečnosti běží o ty lidi, které restaurace (v nejširším smyslu toho slova) živí - a nejde jenom o hospodské a další personál, ale i o navazující zálažitosti (jako např. potravinářský průmysl, doprava ap.).

Pokud se vláda nebo pan ministr zdravotnictví rozhodnou poslat tyhle lidi na pracák, případně do dluhové pasti, měli by mít toto rozhodnutí fundovaně podloženo. Pokud má např. pan ministr Blatný k dispozici studii, o kolik % klesne riziko šíření viru SARS-CoV-2 v závislosti na zkrácení provozní doby restaurací mezi 20. a 22. hodinou (nebo naopak o kolik % toto riziko stoupne se zkrácením zákazu vycházení o 2 hodiny), tak nechť ho předloží.

Žijeme přece v éře medicíny založené na důkazech a naše životy nejsou v rukou nevolených papalášů PATa a MATa.

J. Svoboda 9.12.2020 11:49

Já takovou studii nemám a přesto výsledek radovánek v Techtle Mechtle u mě vzbudil nedůvěru vůči večerním "gastro akcím".

Pěkný den.

S. Kubů 9.12.2020 12:04

Tak pan profesor Blatný a vláda mají snad pro takhle závažná rozhodování silnější podklady nežli takovouto dojmologii.

Jistě by byl schopen objasnit i do očí bijící skutečnost, že epidemiologická situace SARS-CoV-2 v ČR se tak zásadně liší v jednotlivých regionech, přestože moudrá OPATŘENÍ jsou plošná - a nejpříznivější je t.č. v Praze, kde je prý koncentrace sobeckých hedoniků nejvyšší. I když např. pan prof. Flégr to vysvětloval tuším v tom smyslu, pražené jsou nejzodpovědnější a nejdisciplinovanější.

P. Vychodil 9.12.2020 20:18

tož tam nechoďte !

O. Mayer 9.12.2020 12:53

.. medicína založená na důkazech pokrývá pouze situace, které biologicky plausibilně a technicky prokázat lze. Studie typu "kde jsem vlastně chytil koronáče" metodicky realizovatelná není a jak hospodští, tak autor to dobře vědí (a proto po ní volají). Na druhé straně se zde jedná o typické přenášení břemene důkazu svojí vlastní argumentace na protistranu ("dokaž že nemám pravdu a do té doby jí mám") což je poněkud vychcané.

Jinak ta opatření mají obecně bránit (zbytnému) shlukování lidu a je celkem bezpečně odsledováno (už řadově tisíce let), že čím více k němu dochází, tím snadněji se libovolná infekce šiří. Argument o finančních dopadech zavření hospod je jistě správný, ale měl by být ještě doplněn analýzou, že nezavření hospod nevyjde ekonomiku ( z důvodů zvýšené nemocnosti) dráže.

A na závěr se nemůžu zdržet jednoho postřehu. Často se dnes leckomu mlátí o hubu pojem neomarxismu a vypadá to , že speciálně toto periodikum je hnízdem bytostných libertariánů a zastánců volného trhu. A právě k tomuto patří, že občas v důsledku hospodářské krize (a v té jsme) některý podnik zkrachuje , zatím jiný zase vznikne. Tudíž nyní krachují hospody a cestovky a naopak zase prosperují třeba eshopy, spediční služby a výrobci ochranných pomůcek. Až se situace změní, třeba to bude zase naopak. zasahovat (neomarxisticky) do tohoto procesu se obvykle ekonomicky spíše vymstí.

S. Kubů 9.12.2020 13:37

Vždycky platilo a platí, že "dokazuje ten, kdo něco tvrdí". A tím je v tomto případě MZ nebo obecně vláda, která tvrdí, že OPATŘENÍ budou mít na epidemii SARS-CoV-2 vliv, nebo alespoň že pozitivní důsledky těchto opatření převáží ty účinky negativní vedlejší.

Jinak viz též "PES je zcela špatně, nehodí se pro řízení epidemie, míní imunolog" na dnešním iDNESu: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/karel-drbal-imunolog-treti-vlna-covid-19-koronavirus-pes.A201209_103810_domaci_ajez

P. Novotný 9.12.2020 14:53

Jen k poslednímu odstavci - není mi jasné, co to tady spojujete s neomarxismem. Zde se očividně jedná o řízenou likvidaci celých oborů, ne krachy neschopných jednotlivců. Jo a zkuste se o polední pauze najíst eshopem, případně spediční službou nebo ochrannými pomůckami. Podle Vás těch, které nahrazují krachující hospody. A i ti zaměstnanci e-shopů a řidiči spedicí se jistě také rádi nají v restauraci.

P. Janoušek 9.12.2020 18:27

Hovadinu píšete. To není hospodářská krize přirozená. To je hospodářská krize nařízená vládou taj, aby se molochů netkla a malé a střední požrala.

A. Forman 9.12.2020 12:59

Nemají nic, jen pocit a dohady, ničím nepodložené.....

V. Petr 9.12.2020 13:51

Nelze a to V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ, obětovat LIDSKÉ ŽIVOTY proto, že se někdo nějak živí.

Ostatně, Amazon bere pořád, máme 150000 volných míst a 500000 gastarbeiterů! Hold je to namáhavější, než roznášet pivo...