19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Naši prezidenti...

27.10.2016

Jedna moje přítelkyně se kdysi vyjádřila, že dědci jsou animae sui generis - ona zůstala neprovdaná a říkala, že za to Bohu děkuje.

Stárnoucí muži se projevují valem tak, že si z nich dělají potomci i mladší okolí legraci nebo se jim vyhýbají. Malér je, když stárne tímto způsobem hlava státu.

Naše republika měla řadu prezidentů, kteří od toho prvního postupně snižovali význam a váhu svého úřadu tím, jak se projevovali a následkem toho jak různé vrstvy občanů státu ovlivňovali. Máme občany jak nevzdělané, omezeného intelektu i schopností, tak ale i velmi vzdělané, inteligentní a s rozhledem; jak těmto může imponovat hlava státu, která se řadí k těm dříve jmenovaným? Ponechme stranou samu osobu prezidenta, vyhovuje-li to jemu, je to jeho věc. Ale strašlivě se snižuje význam toho úřadu a všeho, co má reprezentovat.

Co pro mne může znamenat nakonec pozvání k večeři s takovým člověkem, s kterým bych soukromě nešla ani na kafe? Co může nakonec znamenat státní vyznamenání, když člověk začne pochybovat, jestli ten náš stát nakonec nebyla třeba chyba? Když plodí takové představitele, jimiž se charakterizuje? A jestli nakonec opravdu za tohoto stavu není jedno, jestli nad sídlem takové hlavy republiky vlaje standarta nebo červené trenky?

Je to všechno dějinná škoda. Nově vzniklá republika měla příležitost ukázat všem monarchiím, knížectvím a císařstvím, o co je hodnotnější a vzornější; místo toho ukazuje, jak klesá nejen kvalita etiky a osobnostní úrovně jejích představitelů, ale - což je mnohem, mnohem horší - celých generací jejích občanů. S takovou laťkou hodnot před očima.Václav Havel byl jedna, bohužel krátkodobá, výjimka v tom prezidentském defilé a můžeme si jeho růžové neonové srdce nad Prahou vysvětlovat jak jeho upřímným vyznáním lpění na lepších duševních hodnotách, jakož i bezděčným komentářem ke stavu, ve kterém stát přebírá.Nestihl, žel, si vycvičit nástupce.

A tak dneska mnozí z nás kašlou na pocty udělované Naším Nejvyšším, srdečně se baví tím hradním kabaretem a doufají, že to i shovívavě a s humorem bude brát i veškeré zahraničí.